"Aripi", monumentul celor care s-au jertfit împotriva comunismului, va fi dezvelit luni

Monumentul "Aripi" din Piaţă Presei Libere, opera lui Mihai Buculei, în memoria luptătorilor din rezistenţă anticomunistă 1945-1989 din România şi Basarabia, va fi dezvelit luni, la ora 17:00, în prezenţa unor personalităţi din ţară şi din străinătate, potrivit unui comunicat al PMB remis MEDIAFAX.

2167 afișări
Imaginea articolului "Aripi", monumentul celor care s-au jertfit împotriva comunismului, va fi dezvelit luni

"Aripi", monumentul celor care s-au jertfit împotriva comunismului, va fi dezvelit luni (Imagine Alexandru Dobre / Mediafax Foto)

Monumentul "Aripi", realizat de sculptorul Mihai Buculei, care va fi amplasat în Piaţa Presei Libere, a fost ridicat în semn de recunoştinţă faţă de victimele dictaturii comuniste din România, pentru a omagia demnitatea celor care s-au jertfit în lupta împotriva comunismului.

"Aripi" a costat circa 3 milioane de euro, cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri, fiind reprezentat de autorul său, sculptorul Mihai Buculei, sub forma a trei aripi care se întind către cer, realizate din oţel inoxidabil. Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind de pământ.

La dezvelirea şi sfinţirea monumentului sunt invitaţi reprezentanţi ai Comitetului de Conducere al INTER-ASSO, organizaţie internaţională ce reprezintă foştii deţinuţi politici din Albania, Bosnia, Herţegovina, Cehia, Croaţia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Slovacia şi Slovenia.

Potrivit comunicatului remis de PMB către MEDIAFAX: „La eveniment vor participa victime ale regimului comunist, foşti deţinuţi politici şi deportaţi în lagărele de muncă silnică, atât din ţară cât şi din străinătate (membri ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi ai Asociaţiei Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Comunismului). Alături de aceştia, vor fi prezenţi Răzvan Sava, Primarul General al Capitalei, Emil Constantinescu, Preşedintele României în perioada 1996-2000, Octav Bjoza, Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, membri ai Corpului Diplomatic, înalţi prelaţi ortodocşi, catolici şi ai altor culte, academicieni, artişti şi reprezentanţi ai societăţii civile. Manifestările dedicate inaugurării monumentului vor debuta cu o ceremonie militară care se va desfăşura cu participarea Regimentului 30 Garda şi Protocol "Mihai Viteazul" din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, urmată de dezvelirea festivă a plăcii cu textul : «În memoria luptătorilor din rezistenţă anticomunistă 1945 - 1989». La final, va avea loc un moment religios ecumenic cu participarea celor mai înalţi reprezentanţi ai principalelor culte religioase din România.”

Primăria mai precizează că restricţiile de trafic impuse de pe 27 mai, la orele 17.00, vor continuă până luni 30 mai, orele 19.00. Astfel, se vor aplica restricţii de acces şi parcare pe esplanada Casei Presei Libere, în perimetrul delimitat de Şoseaua Bucureşti - Ploieşti (Est), Bulevardul Poligrafiei (Vest), Piaţa Presei Libere (Sud), Casa Presei Libere (Nord).

Proiectul monumentului "Aripi" a fost demarat efectiv în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Realizarea lui a durat foarte mult atât din raţiuni financiare, cât mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură.

Pe de altă parte, artistul Mihai Buculei spunea într-un interviu acordat MEDIAFAX că monumentul "Aripi" va fi un însemn naţional. "Şi nu numai naţional. Chinul ăsta al oamenilor de către comunişti s-a răspândit în multe ţări", spunea sculptorul, precizând că simbolul zborului va marca toată povestea tristă a unei generaţii, a părinţilor şi bunicilor noştri care au fost chinuiţi de regimul comunist.

În afară de "Aripi", Mihai Buculei, în vârstă de 75 de ani, este şi autorul altor lucrări importante din Bucureşti, între care monumentul lui Corneliu Coposu, statuia lui Simon Bolivar şi statuia lui Şerban Cantacuzino de pe Dealul Patriarhiei. Totodată, Mihai Buculei este cel care va realiza Monumentul Marii Uniri de la Alba-Iulia, după ce a câştigat un concurs naţional organizat în acest sens.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici