Bănicioiu: Ministerul Sănătăţii este pregătit să redeschidă spitalul din Săcele. Să se implice şi autorităţile locale

Ministerul Sănătăţii este pregătit să redeschisă spitalul din Săcele, dar este necesară şi implicarea autorităţilor locale pentru reabilitarea unităţii şi plata utilităţilor, a declarat, vineri, ministrul Nicolae Bănicioiu, susţinând că decizia de închidere a spitalului, în 2011, a fost ”criminală”.

127 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Ministerul Sănătăţii este pregătit să redeschidă spitalul din Săcele. Să se implice şi autorităţile locale

Bănicioiu: Ministerul Sănătăţii este pregătit să redeschidă spitalul din Săcele. Să se implice şi autorităţile locale (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a vizitat, vineri, spitalul din localitatea braşoveană Săcele, el spunând că autorităţile locale şi judeţene nu s-au implicat suficient pentru a opri închiderea unităţii medicale, în 1 aprilie 2011, ci ”au stat, s-au uitat şi au trecut lucrurile pe lângă ei“, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Am vrut să mă conving eu personal de lucrurile de aici, de modul în care a fost luată această decizie de închidere a spitalului de la Săcele şi cred că este, practic, o mărturie a crimelor făcute de PDL. După ce vreo patru ani s-au băgat bani în reabilitarea spitalului, s-au băgat bani în aparatură, s-a luat decizia absolut criminală de a-l închide. Fără nicio justificare, fără nicio explicaţie, iar din punctul meu de vedere autorităţile locale de aici şi Consiliul Judeţean aveau obligaţia de a face demersuri, nu numai pe lângă minister, pentru că o mare parte din vină este şi a lor. Pentru că au stat, s-au uitat şi au trecut lucrurile pe lângă ei“, a declarat ministrul Sănătăţii.

El a mai spus că partea bună este că din unitatea medicală nu a fost furat echipamentul, aşa cum s-a întâmplat în alte spitale din ţară care au fost închise în 2011.

”Spitalul a fost închis peste noapte cu toate echipamentele bune, iar persoanlul a plecat. Situaţia fericită aici este că nu s-a furat echipamentul, ca în alte părţi unde a plecat echipamentul imediat după personal. Direcţia de Sănătate Publică m-a asigurat că există varianta aducerii de personal, vom începe cu câţi vom reuşi să aducem şi ulterior oamenii vor căpăta încredere. Când vor vedea că spitalul funcţionează, vor veni“, a afirmat Bănicioiu.

El a mai spus că au fost făcute toate demersurile pentru ca acest spital să fie redeschis cât mai repede, însă nu a putut preciza o dată la care s-ar putea întâmpla acest lucru.

”Data este în felul următor: Ministerul Sănătăţii este pregătit, este cu toate hârtiile făcute, cu banii puşi pentru spital. Mai trebuie să fie şi cei de aici pregătiţi. Noi suntem pregătiţi pentru a introduce spitalul în contract cu Casa de Asigurări. Structura, ca număr de paturi, a fost aprobată de Ministerul Sănătăţii, bani sunt deja la Casa de Asigurări, deci ar putea rapid să fie redeschis. Vrem să contăm şi pe sprijinul autorităţilor locale pentru că repunerea în funcţiune necesită nişte bani pentru partea de reabilitări, ce a mai rămas. Sunt chestiuni pe care trebuie să şi le asume şi de acum încolo, plata utilităţilor, cum era şi până acuma, Primăria are obligaţia asta“, a adăugat ministrul Sănătăţii.

La redeschidere, spitalul din Săcele va avea 55 de paturi pentru care Ministerul Sănătăţii va asigura finanţarea pentru serviciile spitaliceşti, ceea ce înseamnă aproximativ 200.000 de lei pe lună.

La rândul său, primarul din Săcele, Radu Florea Nistor, a spus că pentru reparaţiile de întreţinere este nevoie de aproximativ 500.000 de lei, iar ulterior de 200.000 de lei lunar pentru cheltuielile cu utilităţile, însă banii pot fi asiguraţi de la bugetul local.

”Ţinând cont de faptul că până în 1 aprilie 2011, când a fost închis, s-au asigurat de către Primărie aceste utilităţi, prin buget, o să facem acest lucru şi de acum încolo. Doar că la ora actuală, din evaluările pe care le-am făcut pentru redeschidere, avem nevoie de bani pentru a-l readuce la stadiul de a putea obţine autorizaţia de funcţionare, respeciv 400.000-500.000 lei. Apoi, lunar, este nevoie de 200.000 lei pe lună pentru utilităţi. Încercăm să asigurăm acest lucru pentru că acest spital a funcţionat“, a afirmat primarul.

Municipiul Săcele are 33.800 de locuitori, însă la spital ar urma să vină şi pacienţi din localităţile învecinate.

Consiliul Local Săcele urmează să completeze locurile din organigramă necesare formării unei echipe complete a personalului, iar pentru început spitalul va avea secţii de medicină internă, pediatrie, medicină paleativă şi cinci paturi pentru internări de zi.

Un număr de 67 de spitale din toată ţara au fost închise în 1 aprilie 2011, în judeţul Braşov fiind închise trei spitale, respectiv cele din localităţile Codlea, Săcele şi Victoria.

Tot vineri, ministrul Bănicioiu va vizita şi spitalul din Codlea, Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, Spitalului Clinic de Copii, Braşov şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici