Costiniu:AMR pune în discuţia judecătorilor contestarea în instanţă a numirii Floricăi Bejinaru

Judecătorul Viorica Costiniu, care participat, luni, la şedinţa Consiliului Supeior al Magistraturi (CSM), a spus că va pune în discuţia magistraţilor propunerea ca Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) să conteste în instanţă numirea Floricăi Bejinariu în funcţia de preşedinte al Consiliului.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului Costiniu:AMR pune în discuţia judecătorilor contestarea în instanţă a numirii Floricăi Bejinaru

Costiniu:AMR pune în discuţia judecătorilor contestarea în instanţă a numirii Floricăi Bejinaru (Imagine: Mihai Spiridonică/Mediafax Foto)

Costiniu a declarat că va pune în dicuţia adunării generale a judecătorilor contestarea decizia de numire a judecătoarei Florica Bejinaru la conducerea Consiliului.

De asemenea, Costiniu a spus că AMR va contesta inclusiv modalitatea în care CSM a tranşat problemele de constituţionale ridicate în legătură cu reînoirile mandatelor preşedintelui şi vicepreşedintelui.

Luni a fost numită noua conducere a CSM, funcţia de preşedinte fiind câştigată de judecătoarea Florica Bejinaru, iar în poziţia de vicepreşedinte a fost desemnată procuroarea Graţiana Isac.

În 2006, Asociaţia Magistraţilor din România, Sojust şi o asociaţie a revoluţionarilor din Braşov au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii demisia Floricăi Bejinaru, judecător al Tribunalului Mehedinţi şi membru ales în CSM.

Atunci, referindu-se la organizaţiile magistraţilor, Bejinaru susţinea că este mirată de faptul că cei care i-au cerut demisia "nu ştiu legea şi nu ştiu să o aplice".

Bejinaru a subliniat că cele două asociaţii profesionale ale magistraţilor nu au abilitatea să sesizeze plenul CSM, ci doar să sesizeze o adunare generală a magistraţilor, în urma căreia să se declanşeze procedura de revocare a sa din funcţie.

Potrivit legii, fiecare din cele 41 de tribunale din ţară trebuie să admită o astfel de cerere, cu două treimi din cvorum.

În 2006, cazul Bejinaru a provocat o serie de dispute între membrii CSM şi ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, care reclama faptul că magistrata ar fi colaborat cu fosta Securitate.

Macovei susţinea că, dacă legea s-a modificat în sensul că un judecător nu poate fi membru al CSM dacă a colaborat cu Securitatea, eliminându-se sintagma de "poliţie politică", Florica Bejinaru "trebuie să se raporteze la standardul de astăzi".

Legea 317/2004 privind organizarea CSM stipulează că un magistrat nu poate fi ales membru al CSM dacă a colaborat cu fosta Securitate, în sensul de poliţie politică.

În opinia lui Macovei, era suficient faptul că în cazul Bejinaru CNSAS a stabilit că a colaborat cu Securitatea.

Liviu Dăscălescu, membru în CSM, a cerut colegilor procurori din Consiliu să nu ia în discuţie cazul Bejinaru, până când CNSAS nu va prezenta dosarul judecătoarei, considerând că, în baza probatoriului, un om poate fi deferit justiţiei.

"Sunt procuror, suntem procurori şi nu poate CSM să ia o poziţie fără să ştim ce este în dosarul respectiv", a subliniat Dăscălescu.

În replică, Macovei arăta că nu mai este nevoie de acest dosar pentru a vedea "cât de îngrozitoare sunt notele informative" făcute de Bejinaru.

Monica Macovei a cerut imperativ atunci Floricăi Bejinaru să spună dacă a colaborat cu Securitatea şi dacă sunt adevărate articolele apărute într-un cotidian central.

Bejinaru a acuzat-o pe Macovei că "a turnat unui anumit cotidian" date despre ea, spunând că a solicitat CNSAS copii după notele la care făcea referire ziarul, cerere ce i-a fost refuzată.

Pe de altă parte, Bejinaru a susţinut că "nu-i răspunde ministrul Justiţiei", pe care îl consideră "de rea credinţă".

Pe de altă parte, judecătorul Dan Lupaşcu atrăgea atenţia că ministrul Justiţiei nu poate participa la discuţiile pe cazul Bejinaru, în condiţiile în care se află în litigiu cu judecătoarea, la Curtea de Apel Bucureşti". "Rolul nostru este să garantăm legalitatea. Instanţa este singura abilitată în cadrul unei proceduri secrete să analizeze situaţia şi să ia o decizie. Am rezerve că ar trebui să cerem noi dosarul de la CNSAS", spunea Lupaşcu.

Totodată, judecătorul afirma că CSM nu este legal sesizat cu privire la revocarea lui Bejinaru, adăugând că membrii acestuia "doar se interpun sau îşi dau cu părerea".

Macovei a contestat cea de-a doua decizie a CNSAS dată în cazul Bejinaru, apreciind că este ilegală, fiind nemotivată şi pronunţată de jumătate dintre membrii CNSAS, nu de majoritatea acestora.

Curtea de Apel Bucureşti a fost sesizată cu judecarea acestei acţiuni iniţiată de Macovei, în final soluţia fiind că Bejinaru nu a colaborat cu Securitatea în sensul de poliţie politică.

Luni a fost numită noua conducere a CSM, funcţia de preşedinte fiind câştigată de judecătoarea Florica Bejinaru, iar în poziţia de vicepreşedinte a fost desemnată procuroarea Graţiana Isac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image