DOSARUL FRAUDELOR BANCARE: Doi directori de la BRD şi Vasile Creştin, liderii grupului infracţional

Procurorii DIICOT arată, într-un document, că Adrian Martiş, director executiv la BRD Unirea, Andrei Nanu, director comercial BRD Dorobanţi, şi Vasile Creştin erau liderii grupării ce se ocupa cu fraude bancare, urmărind obţinerea a mari sume de bani prin inducerea şi menţinerea în eroare a băncii.

Urmărește
1721 afișări
Imaginea articolului DOSARUL FRAUDELOR BANCARE: Doi directori de la BRD şi Vasile Creştin, liderii grupului infracţional

DOSARUL FRAUDELOR BANCARE: Doi directori de la BRD şi Vasile Creştin, liderii grupului infracţional (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Într-un proces verbal de aducere la cunoştinţă a acuzaţiilor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) arată că "în perioada ianuarie 2008-decembrie 2011 (...) a aderat şi sprijinit grupul infracţional organizat ai cărui lideri erau Adrian Martiş - director executiv BRD Grup Unirea, Andrei Nanu - director comercial al BRD Grup Dorobanţi şi Vasile Creştin, în scopul obţinerii unor importante sume de bani în mod ilicit, prin inducerea şi menţinerea în eroare a BRD Grup Unirea şi Grup Dorobanţi, prin folosirea documentelor contabile, folosirea contractelor comerciale despre care avea cunoştinţă că nu reflectă realitatea, prin semnarea contractelor de credit în calitate de împuternicit al adevăraţilor proprietari despre ale căror imobile cunoştea că sunt supraevaluate, prin semnarea contractelor de credit, în calitate de fidejusor, garant ipotecar sau administrator al unor societăţi comerciale, a întocmit facturi fictive, borderouri de achiziţii cereale, pentru a putea efectua retrageri de numerar în vederea reintroducerii sumelor de bani în circuitul legal, dându-le astfel aparenţa de legalitate şi cunoscând că provin din activităţile infracţionale".

Astfel, arată procurorii în documentul citat, s-a mijlocit obţinerea unor credite de la BRD - GSG România, respectiv BRD Unirea şi BRD Dorobanţi, şi ATE Bank de către mai multe societăţi comerciale, prejudiciul total în dauna BRD Unirii find de 17.784.000 de euro şi 2.186.252 lei.

În dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut 20 de persoane, respectiv pe Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu, Livia Bobu, Adrian Martiş, Andrei Nanu, Elena Blaga, Orlando Ionuţ Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Creştin, Dumitru Benga, Vrânceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter şi Camilia Damiela Pop (notar).

Pentru toţi cei 20 au fost formulate la Curtea de Apel Bucureşti propuneri de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cazul altor trei persoane din dosar, respectiv Vasile Creştin, Constantin Irinel Militaru şi Mihăiţă Cătălin Ruşitoru, procurorii cer să fie emise mandate de arestare în lipsă.

Pentru soluţionarea operativă a cauzelor, persoanele pentru care se cere arestarea au fost împărţite în două loturi, solicitările de arestare preventivă a lor fiind judecate în paralel, vineri seară, de doi judecători, respectiv Elena Adrian Băjan şi Luciana Mera.

Procurorii DIICOT au emis şi 21 de ordonanţe de obligare de a nu părăsi ţara timp de 30 de zile, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Omul de afaceri Marius Locic a fost reţinut, vineri dimineaţă, de procurorii DIICOT, iar soţia acestuia a primit interdicţie de a părăsi ţara, ambele măsuri fiind dispuse în dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Acest CEO consideră că un anume tip de comportament al angajaţilor ridică mari semne de întrebare. Care este acesta şi de ce poate fi dăunător pentru echipă şi companie