Duşa face apel la militari să ajute "mai ales bătrânii, persoanele singure" să cureţe gospodăriile

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a făcut apel la militari să ajute "mai ales bătrânii şi persoanele singure" să îşi cureţe gospodăriile de zăpadă, astfel încât să poată ajunge să îşi procure alimente şi să hrănească animalele.

79 afișări
Imaginea articolului Duşa face apel la militari să ajute "mai ales bătrânii, persoanele singure" să cureţe gospodăriile

Duşa face apel la militari să ajute "mai ales bătrânii, persoanele singure" să cureţe gospodăriile (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Prezent, marţi, la Buzău, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Mircea Duşă a declarat că a dispus trimiterea de alimente cu elicopterul în localităţi buzoiene izolate din cauza zăpezii.

"La Vâlcelele am trimis alimente pe cale aeriană, la Brădeanu trimitem cu autocamioane militari paramedici, care să rămână acolo până ce trece viscolul. În satul Moşeşti din comuna Robeasca urmează să efectuăm un zbor cu alimente, la Balta Albă alt zbor cu alimente, pâine, apă şi conserve", a spus Duşa.

Ministrul Apărării a mai spus că a dispus mărirea efectivelor de militari pentru judeţele care s-au aflat sub cod roşu şi care vor fi afectate de viscol şi ninsori miercuri.

"Am relocat dispozitivele pentru zilele următoare în cele trei judeţe care au fost sub cod roşu, am mărit efectivele de militari, punem la dispoziţia comitetelor judeţene utilajele noastre. Rugămintea mea către militari este să insiste să sprijine mai ales bătrânii, persoanele singure să îşi cureţe gospodăriile, să îşi facă poteci", a spus Duşa.

Ministrul a vorbit şi despre "deficienţe în fluxul informaţional", precizând că trebuie "să ai informaţii corecte ca să iei decizii corecte".

"Mă refer la nişte deficienţe în fluxul informaţional, pentru a lua decizii corecte trebuie să ai informaţii corecte, atunci poţi să stabileşti ce forţe pui la dispoziţie pentru a sprijini comitetele. Eram supărat pentru că în satul în care am trimis militari pentru a sprijini cetăţenii în vârstă, primarul i-a trimis la plimbare, spunând că se descurcă singur", a spus Duşa.

Vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, au mers, marţi, în comuna buzoiană Vadu Paşii, ei fiind însoţiţi de prefectul Gabriel Baltă.

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a cerut autorităţilor judeţene din Buzău să nu mai fie "atât de emotive" şi să ţină legătura permanent cu primarii, spunându-le că dacă vor acţiona în acelaşi ritm vor fi luate "măsuri serioase".

De asemenea, ministrul Mircea Duşa le-a solicitat primarilor din localităţile buzoiene izolate să fie "serioşi" şi "să privească" responsabil această situaţie, afirmând că nu e normal să spună, întrebaţi fiind, că nu au nevoie de ajutorul Armatei în condiţiile în care zăpada ajunge la streaşina caselor.

Duşa şi Dragnea au făcut aceste declaraţii după ce au mers, marţi, în localitatea Vadu Paşii, unde au constatat, în satul Stănceşti, că foarte multe case aveau zăpada până la acoperiş, mulţi localnci cerându-le ajutorul. Cei doi au intrat într-o casă care era acoperită de zăpadă, vrând să se asigure că proprietarul locuinţei este în viaţă. Ei au intrat în locuinţă după ce un militar a făcut o potecă în zăpadă.

Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul ţării vor fi, miercuri, între orele 06.00 şi 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar pentru alte zece judeţe a fost emisă o avertizare cod galben.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici