Ministerul Educaţiei, precizări: Formularul de consimţământ pentru testarea copiilor, completat anticipat doar la iniţiativa părinţilor

Ministerul Educaţiei a anunţat că formularul de consimţământ pentru testarea copiilor în cazul apariţiei unor situaţii speciale poate fi completat anticipat doar la iniţiativa părinţilor. Precizarea este inclusă în cadrul unui comunicat de presă.

2705 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei, precizări: Formularul de consimţământ pentru testarea copiilor, completat anticipat doar la iniţiativa părinţilor

Formularul de consimţământ poate fi completat anticipat doar la iniţiativa părinţilor

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat că formularul de consimţământ pentru testarea copiilor poate fi completat anticipat doar dacă aşa vor părinţii.

„Deşi în ordinul comun nu este reglementat conţinutul formularului privind consimţământul informat sau obligaţia transmiterii consimţământului informat începând cu revenirea la cursuri/ transmiterea consimţământului informat anterior intervenirii unor situaţii speciale, precizam că toţi acei părinţi care doresc completarea formularelor de consimţământ anticipat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale, o pot face din proprie iniţiativa”, scrie în comunicatul de presă al Ministerului Educaţiei.

Discuţiile au început după ce autorităţile au anunţat apariţia formularului de consimţământ cerut părinţilor pentru testarea elevilor care prezintă simptome de Covid 19. Ministerul Sănătăţii le-a recomandat părinţilor să ducă formularul semnat încă din prima zi de şcoală, în timp ce Ministerul Educaţiei a anunţat că studiază legalitatea demersului.

Anterior, cele două ministere au semnat un ordin comun.

„În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maximum 24 ore”, scrie în documentul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii.

Dacă părintele nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, ca şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, va fi contactat medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici