Fostul preşedinte al clubului Pandurii Târgu Jiu, audiat la IPJ Gorj în dosarul de delapidare

Fostul preşedinte al clubului Pandurii Lignitul Târgu Jiu Marin Condescu a fost audiat, vineri, la sediul IPJ Gorj, în dosarul în care a fost reţinut pentru 24 de ore, în cursul anului trecut, pentru delapidare, fals în înscrisuri, uz de fals şi spălare de bani.

67 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al clubului Pandurii Târgu Jiu, audiat la IPJ Gorj în dosarul de delapidare

Marin Condescu (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)

Condescu a mers la audieri împreună cu doi dintre avocaţii săi, unul de la Cluj şi altul din Bucureşti, la intrarea în sediul Poliţiei Gorj acesta precizând că ar urma să îi fie prezentată o expertiză pe care o solicita încă de la începutul anchetei.

"A venit expertiza aceea, ultima, de la Bucureşti, cu Edenred-ul. Dacă lucrurile s-ar fi făcut mai demult ar fi fost şi mai bine. Toate documentele au venit de la Edenred şi aşa cum au ieşit şi pe calculator va ieşi că au fost imprimate la imprimantă, fără să fie falsificate", a menţionat Condescu.

La ieşirea din sediul IPJ Gorj, după două ore de discuţii cu anchetatorii, Marin Condescu a menţionat că i-a fost prezentat un raport de expertiză cu privire la autenticitatea contractelor de cesiune de creanţe pe care le-a încheiat cu firma care asigura tichete de masă pentru mineri şi energeticieni şi despre care anchetatorii cred că ar fi fost falsificate.

Avocatul acestuia, Anatol Pânzaru, de la Baroul Cluj, a precizat că expertiza depusă acum la dosar dovedeşte nevinovăţia clientului său.

"Ni s-au prezentat actele trimise de autorităţi, care au verificat probele pe care noi le-am propus anul trecut la audieri şi s-a confirmat declaraţia pe care noi am dat-o la acea dată. Nu există o confirmare a acuzaţiilor ce au fost aduse la momentul respectiv, ceea ce înseamnă că organul de cercetare şi urmărire penală va continua cercetările pentru a verifica întru totul acuzele ce ne-au fost aduse şi apărările pe care noi le-am formulat", a declarat avocatul.

Marin Condescu a precizat că, la finalul cercetărilor, după ce îşi va dovedi nevinovăţia, nu va da statul în judecată, chiar dacă a fost reţinut pentru 24 de ore.

"Cele 24 de ore sunt un eveniment trecut. Justiţia va scoate adevărul la lumină", a spus Condescu.

În acelaşi dosar este anchetat şi fostul vicepreşedinte de la Pandurii Târgu Jiu, Viorel Temelescu, reţinut şi el anul trecut pentru 24 de ore. Acesta nu a fost însă audiat vineri întrucât este plecat cu echipa în cantonament în Turcia, Pandurii având programată pentru vineri revenirea în ţară, la începutul săptămânii viitoare echipa urmând să facă o nouă deplasare în Turcia pentru al doilea cantonament din pauza competiţională.

Marin Condescu a fost reţinut pentru 24 de ore, în 12 noiembrie 2013, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Pandurii, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, uz de fals şi spălare de bani, anchetatorii susţinând că, împreună cu Temelescu, a falsificat trei contracte de cesiune de creanţe şi că a prejudiciat clubul cu peste 2,6 milioane de lei.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Gorj, procuror Cristina Ciobanu, declara la acel moment că trei contracte de cesiune cu firma Edenred România SRL Bucureşti, care asigura tichetele de masă pentru minerii din fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, au fost falsificate, având ca dată a încheierii lor 23 martie 2011, 6 aprilie şi 29 septembrie 2011.

"Semnătura de la rubrica «Cedent» nu aparţine societăţii Edenred România SRL, iar impresiunea ştampilei nu este autentică, fiind una realizată cu ajutorul mijloacelor informatice. Folosindu-se de aceste contracte false, inculpaţii au indus în eroare reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia pentru a vira, în baza primului contract, 900.000 de lei, alţi 900.000 de lei în baza celui de-al doilea contract şi 1,6 milioane de lei în baza celui de-al treilea contract reţinut ca fiind falsificat, în conturile Clubului Pandurii", declara Cristina Ciobanu.

Anchetatorii susţineau la acel moment că Marin Condescu a dispus doar plata banilor din cel de-al treilea contract falsificat, celelalte două nefiind achitate.

"Urmare a depistării de către reprezentanţii societăţii Edenred a unei plăţi ilegale în luna august 2012, Marin Condescu, în calitate de preşedinte al Clubului Pandurii, a achitat către această societate comercială, în mod eşalonat, în cinci tranşe, între 5 septembrie 2012 - 22 iunie 2013, suma totală de 1,6 milioane de lei, restituind întreaga sumă încasată necuvenit din cel de-al treilea contract falsificat", a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Marin Condescu a fost cercetat şi în privinţa împrumuturilor pe care acesta le-a făcut la bănci în nume personal pentru a finanţa, pentru perioade scurte de timp, Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, procurorul de caz susţinând că preşedintele Consiliului de Administraţie al echipei de fotbal şi-a însuşit în mod nelegal peste 2,6 milioane de lei. Banii ar reprezenta diferenţe de curs valutar.

Astfel, Condescu este acuzat de înşelăciune în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, potrivit sursei citate.

Marin Condescu şi Viorel Temelescu au fost prezentaţi pe 14 noiembrie 2013 la Tribunalul Gorj cu propunerea de arestare preventivă, propunere respinsă de judecători inclusiv la Curtea de Apel Craiova. Tribunalul Gorj a apreciat că din probele prezentate de procuror nu rezultă cert că Marin Condescu şi Viorel Temelescu au comis faptele de care sunt acuzaţi, astfel că nu se impune arestarea preventivă a acestora, potrivit motivării judecătorului Teofil Boncu, cel care a analizat propunerea Parchetului.

Marin Condescu şi Viorel Temelescu au fost acuzaţi că au falsificat trei contracte de cesiune de creanţe cu o firmă care asigura tichete de masă pentru minerii din sindicatele conduse de cei doi, însă judecătorul de caz menţionează că "prezentarea celor trei contracte ca fiind false este făcută în mod lapidar, fără a se indica, măcar succint, în ce constă falsul şi cine ar fi semnat în fals din partea Pandurii".

În plus, magistratul a avut la dispoziţie un raport de expertiză al Poliţiei Gorj, întocmit de Serviciul de Investigaţii Criminale, în baza căruia magistratul a constatat că "actele cu privire la care se susţine că sunt false sunt în realitate scanate, dar nu se menţionează în acelaşi raport dacă sunt false şi cu atât mai puţin dacă au fost falsificate de către unul dintre cei doi inculpaţi".

Marin Condescu este acuzat şi că ar fi împrumutat de mai multe ori Clubul Pandurii cu bani împrumutaţi de la bancă, iar la returnarea sumelor acesta ar fi retras sume mai mari, în contabilitate nefiind înregistrate toate operaţiunile, el fiind acuzat de delapidare şi spălare de bani. Procurorul care a cerut arestarea lui Marin Condescu l-a acuzat pe acesta de prejudicierea clubului sportiv cu 2,6 milioane lei, însă judecătorul Teofil Boncu susţine în încheierea de şedinţă că un eventual prejudiciu şi o astfel de sumă nu pot fi stabilite în lipsa unei expertize contabile.

La începutul acestui an, Marin Condescu a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Pandurii Lignitul Târgu Jiu, anunţând că în locul său îl lasă pe preşedintele executiv Eugen Pârvulescu, acesta fiind ales ulterior şi de membrii Adunării Generale a Acţionarilor să preia funcţia de preşedinte.

Condescu a devenit, în schimb, manager general la FC Universitatea Craiova, semnând o înţelegere cu Adrian Mititelu pentru o perioadă de trei ani, timp în care echipa îşi propune să promoveze în prima ligă fotbalistică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici