Obiectele de mobilier din casele Reginei Maria, reinterpretate de studenţii din Braşov

Obiectele de mobilier care au decorat interioarele caselor Reginei Maria vor fi reinterpretate de către un grup de studenţi de la Universitatea Transilvania din Braşov, care au organizat, vineri, un atelier creativ la Muzeul Judeţean de Istorie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
251 afișări
Imaginea articolului Obiectele de mobilier din casele Reginei Maria, reinterpretate de studenţii din Braşov

Obiectele de mobilier din casele Reginei Maria, reinterpretate de studenţii din Braşov

Studenţii de la catedra de Ingineria şi Designul Produselor Finite din Lemn a Facultăţii de Ingineria Lemnului Universitatea Transilvania Braşov au participat vineri la un atelier prin care şi-au propus să reinterpreteze obiectele de mobilier care au decorat interioarele caselor Reginei Maria.

„Este foarte important ce se face pentru restituirea în plin a personalităţii Reginei Maria, care a fost o admirabilă promotoare a portului popular (...) În primul rând studenţii şi cei care vor vrea să participe trebuie să aibă disponibilitatea de a se transpune într-o epocă. Acestă disponibilitatea trebuie să vină prin lectură, prin multă lectură, începând cu „Povestea Vieţii Mele”, după aceea cu „Jurnalele”, care au fost publicate în ultimii zece-douăzeci de ani, pe fiecare an câte un volum, vorbesc de anii vieţii Reginei, nu de ritmicitatea publicării, şi să se familiarizeze cu iconografia care este foarte foarte bogată“, a declarat, vineri,corespondentului MEDIAFAX, Adrian Silvan Ionescu.

Atelierul creativ face parte din proiectul cultural „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti” a cărui primă etapă a constat în expunerea unor fotografii care o înfăţişează pe Regina Maria în costume populare, ea fiind una dintre promotoarele artei populare româneşti.

„A doua etapă a proiectului este partea practică, în care toţi cei care vor să ştie mai mult decât această legătură între Regina Maria şi Arta Populară, sunt invitaţi la acest atelier şi la activităţile care vor fi generate de acest atelier, respectiv, ne adresăm în primul rând artiştilor şi iată studenţilor la Ingineria Lemnului, cei care sunt preocupaţi de design de interior, să devină o sursă de inspiraţie toată această legătură dintre Regina Maria şi arta populară. Împreună cu Universitatea Transilvania şi cu Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, care a devenit între timp partener, vrem să alocăm resurse prin care să încurajăm artiştii, studenţii să producă opere, opere artistice sau chiar şi produse funcţionale, mobilier inspirat din acest stil neoromânesc, atât de încurajat şi de preţuit de Regina Maria“, a declarat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi managerul proiectului, pentru MEDIAFAX.

La întâlnirea de vineri cu studenţii a participat şi un specialist în colecţia de mobilier a Muzeului Naţional Bran, locul în care sunt păstrate vechile piese de mobilier care au aparţinut Casei Regale.

„Am prezentat colecţia de mobilier a Muzeului Naţional Bran, îndeosebi colecţia care provine din fondul regal, în special cele care fac trimitere la arta populară românească, la cea strănă, piese austrice şi germane şi nu în ultimul rând cele care au legătură cu stilul neoromânesc. Sunt deosebit de valoroase, aparţin categoriei tezaur a patrimoniului cultural naţional, din secolele XVIII, XIX şi XX, care au decorat interioarele din Castelul Bran sau interioarele din Casa Mare a Reginei Maria din Bran sau Casa de Ceai a Reginei Maria din Bran. Toate piesele sunt păstrate la Muzeul Naţional Bran“, a spus Nicoleta Petcu, specialist în colecţia de mobilier a Muzeului Naţional Bran.

La finalul proiectului, producţia de mobilier va fi expusă la Braşov şi în ţară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
www.businessmagazin.ro
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar