Pensia de serviciu a Avocatului Poporului, actualizată în raport cu indemnizaţia judecătorilor CCR

Camera Deputaţilor a admis, marţi, parţial, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, stabilind că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale şi se impozitează potrivit legii.

353 afișări
Imaginea articolului Pensia de serviciu a Avocatului Poporului, actualizată în raport cu indemnizaţia judecătorilor CCR

Pensia de serviciu a Avocatului Poporului, actualizată în raport cu indemnizaţia judecătorilor CCR

Astfel, potrivit unui amendament depus de deputaţii PSD din Comisia juridică şi adoptat de plen, „pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale şi se impozitează potrivit legii”.

Forma iniţială a legii, criticată de şeful statului, prevedea că „pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a judecătorilor de la Curtea Constituţională, aflat în activitate”.

Un alt amendament depus de deputaţii PSD din Comisia juridică şi adoptat de plen prevede că „pensiile de serviciu ale adjuncţilor Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizaţia brută lunară a adjuncţilor Avocatului Poporului în activitate”.

Forma iniţială a legii, criticată de şeful statului, prevedea că „pensiile de serviciu ale adjuncţilor Avocatului Poporului se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a adjuncţilor Avocatului Poporului în activitate”.

Camera a adoptat astfel forma legii care a ieşit din Comisia juridică, cu 167 de voturi „pentru” 98 de voturi „împotrivă” şi 8 abţineri.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, legea urmând a intra şi în dezbaterea Senatului.

PNL şi PMP au criticat forma ieşită din Comisia juridică, arătând că vor vota împotrivă şi acuzând faptul că amendamentele adoptate instituie o „sinecură” pentru Avocatul poporului, Victor Ciorbea.

„Această iniţiiativă a unui coleg PSD a plecat de la ideea că Avocatul poporului are nevoie de mai mute garanţii privind independenţa, autonomia financiară, măsuri suplimentare pentru apărarea categoriilor vulnerabile. În momentul în care textul a rămas doar la aceste prevederi, a fost respins. Între timp, pe un text de lege existent în dezbatere s-au făcut amendamente: se majorează salariul Avocatului poporului, se dau pensii speciale actualizate ori de câte ori e nevoie. E o sfidare uriaşă”, a spus, la dezbaterile generale, liderului deputaţilor PNL Raluca Turcan.

Ea a acuzat faptul că majoritatea parlamentară PSD-ALDE a majorat salariul Avocatului poporului la nivelul judecătorilor CCR, precum şi pensia acestuia.

„PNL nu are cum să voteze o asemenea iniţiativă. E o inechitate crasă, o sfidare a milioane de români care mor cu dreptatea în braţe. Au fost momente de un interes public maxim în care Avocatul poporului a funcţionat ca instrument al majorităţii parlamentare. Solicităm să respingeţi iniţiativa”, a mai spus Turcan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici