Peste 20 de tone de deşeuri din plastic, strânse în finala "Capitala Earth Hour România 2012" - FOTO

Peste 16 tone de deşeuri din plastic au fost strânse, vineri, în municipiul Bistriţa, în timp ce la Timişoara au fost adunate peste 3,8 tone, iar la Iaşi 2,3 tone, în cadrul finalei competiţiei "Capitala Earth Hour România 2012".

Urmărește
490 afișări
Imaginea articolului Peste 20 de tone de deşeuri din plastic, strânse în finala "Capitala Earth Hour România 2012" - FOTO

Peste 20 de tone de deşeuri din plastic, strânse în finala "Capitala Earth Hour România 2012" (Imagine: Vara Marius Ionut/Mediafax Foto)

La Bistriţa, 3.446 de saci cu PET-uri, în total peste 16 tone, au fost adunaţi, vineri, în centrul oraşului, care concurează, alături de Timişoara şi Iaşi, să devină "Capitala Earth Hour România 2012".

"Ştiam că, dacă nu avem o mobilizare exemplară, nu avem nicio şansă în faţa a două oraşe cu o populaţie de două sau de trei ori mai mare decât cea a Bistriţei. De aceea, am făcut apel către şcoli, instituţii, ageţi economici şi populaţie să adune PET-uri şi să vină să le depoziteze în centru. Mobilizarea a fost o surpriză foarte plăcută pentru mine. Estimam că vom aduna 500 -1.000 de saci şi avem în total 3.446 de saci. Un sac are 4,85 kilograme, aşa încât ajungem la o cantitate de 16,7 tone de PET-uri pe care le-am adunat într-o zi, de la ora 8.00 la 16.00", a declarat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

El le-a mulţumit elevilor din Bistriţa, în special celor de la Grupul Şcolar Agricol, care au adunat PET-uri inclusiv din cimitir ca să câştige premiul de 500 de lei pentru cea mai harnică şcoală. Şcoala de pe locul al doilea va primi 300 de lei, iar cea de pe locul al treilea suma de 200 de lei.

Deocamdată, clasamentul şcolilor nu a fost dat publicităţii şi nici rezultatele oficiale în concursul pentru "Capitala Earth Hour România 2012". Acestea vor fi anunţate sâmbătă dimineaţa.

La Timişoara, 516 saci cu PET-uri, în total 3.860 de kilograme, au fost adunaţi, vineri, în Piaţa Victoriei din muncipiu, în cadrul competiţiei.

Potrivit şefului Serviciului Avize Mediu Urban din cadrul Primăriei Timişoara, Adrian Bere, au fost adunate 3.860 de kilograme de PET-uri, atât de la societăţi comerciale, instituţii, cât şi de la simpli cetăţeni.

"Am reuşit să adunăm 516 saci în centrul oraşului. I-am strâns, i-am dus la cântărit, am filmat când i-am cântărit, sunt în total 3.860 de kilograme", a declarat, vineri, Adrian Bere.

La Iaşi, au fost strânse 2,3 tone de deşeuri din plastic, potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei, Sebastian Buraga.

Acţiunea de strângere a deşeurilor s-a desfăşurat în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi.

Deşeurile au fost compactate, apoi au fost transportate cu camioanele la depozitul ecologic de la marginea municipiului Iaşi, unde au fost cântărite.

"PET-urile au fost aduse atât de persoane fizice, cât şi de instituţii sau chiar firme. Campania a demonstrat că oamenii sunt capabili şi dornici să se mobilizeze şi că astfel de acţiuni merită să fie organizate", a afirmat Ioana Betianu, reprezentantal WWF România.

Un număr de 20 de oraşe au intrat iniţial în cursa pentru "Capitala Earth Hour România 2012". Este vorba de Adjud, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Mizil, Panciu, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Slobozia, Suceava, Timişoara şi Vaslui.

În finală au rămas Timişoara, Iaşi şi Bistriţa, care au obţinut cele mai bune rezultate la cele trei categorii de evaluare: iniţiativele din domeniul protecţiei mediului înconjurător derulate în anii trecuţi, cele care urmează a fi implementate în viitorul apropiat şi planurile pentru organizarea Orei Pământului.

Oraşul desemnat drept "Capitala Earth Hour România 2012" va găzdui evenimentul oficial Ora Pământului la nivel naţional, va beneficia de promovare şi va avea prioritate în dezvoltarea altor acţiuni sub egida WWF-România. Primarul oraşului câştigător va primi în 31 martie plachetele cu titlul "Capitala Earth Hour România 2012", care vor putea fi afişate la intrarea în localitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image