Video Psihologul Tudorel Butoi: Legiuitorul nu enumeră poligraful în categoria mijloacelor de probe/ Testul nu e obligaţie | VIDEO

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a declarat, miercuri, că testul poligraf, la care urmează să fie supus Gheorghe Dincă, nu reprezintă o probă serioasă în instanţă, ci poate doar să aducă indicii în orientarea primelor cercetări. Butoi mai spune că testul nu este obligatoriu pentru suspecţi.

1054 afișări

„Testul poligraf nu este o obligaţie. Niciun procuror, nimeni nu poate să oblige niciun fel de suspect să facă testul poligraf. Există un principiu - dreptul persoanei de a nu se incrimina. „Nu vreau să-l fac.” (...) Ce este? E un drept al meu ca bănuit să apelez la testul poligraf, în speranţa mea deseori iluzorie că prin test vă demonstrez că nu sunt vinovat”, a explicat Tudorel Butoi, la „Marius Tucă Show”.

Psihologul criminalist a mai precizat şi că în instanţă, testul poligraf nu poate fi constituit probă: „Ce zice legiuitorul? Legiuitorul nu-l enumeră expres pe poligraf în categoria mijloacelor de probe. Nu este acolo. Dar ce zic fabricantul şi specialistul să se salveze? Zic: „E proba. Zice legea că orice alt mijloc care nu este interzis poate fi probă. Intră şi el la inscrisuri”. (...) Pai, ameţitule, iti dau un mijloc de probă neinterzis de lege: clarvizionarea”.

„Aduceţi testul poligraf, care este un instrument extraordinar în orientarea primelor cercetări. Atât. (...) Ne ducem în instanţe cu probe discutabile, perisabile?”, a completat Butoi.

În spaţiul public au apărut informaţii vehiculate pe surse judiciare conform cărora Dincă urma să fie testat cu detectorul de minciuni, însă acestea nu s-au concretizat. În schimb, criminaliştii vor să îi facă autorului crimelor o analiză comportamentală care să arată profilul criminalului.  

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici