REFERENDUM CONSTANŢA: Vot fără şanse de a fi validat, prezenţă de 43%

Doar 43 la sută din populaţia judeţului Constanţa s-a prezentat la referendumul privind reorganizarea administrativă, care pentru a fi validat avea nevoie de o prezenţă de 50 la sută plus 1, Biroul Electoral anunţând că mai are de centralizat date dintr-o singură secţie.

1540 afișări
Imaginea articolului REFERENDUM CONSTANŢA: Vot fără şanse de a fi validat, prezenţă de 43%

REFERENDUM CONSTANŢA: Vot fără şanse de a fi validat, prezenţă de 43%

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral de Circumscripţie Constanţa, până la ora 12.00 au fost primite datele din 514 secţii de votare dintr-un total de 515, iar procentul de prezentare la urne este de 43%.

Reprezentanţii Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa au decis însă să ia o pauză de câteva ore, anunţând că vor face publice la ora 16.00 rezultatele oficiale ale referendumului.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie ca jumătate plus 1 din numărul total al alegătorilor să voteze.

Locuitorii din judeţul Constanţa au fost chemaţi la referendum duminică pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu desfiinţarea judeţului Constanţa.

Referendumul, la care erau aşteptate 632.776 de persoane, a fost organizat în baza unei hotărâri din 22 iunie a Consiliului Judeţean Constanţa, care a fost contestată însă în instanţă de către prefect, Curtea de Apel dând câştig de cauză Consiliului Judeţean condus de Nicuşor Constantinescu (PSD).

Pentru acest referendum Consiliul Judeţean Constanţa a cheltuit două milioane de lei.

Procesul electoral nu a fost lipsit de probleme, una dintre ele fiind legată de absenţa de la Biroul Electoral de Circumscripţie a angajaţilor de la Direcţia de Statistică din Constanţa, care ar fi urmat să centralizeze datele provenite de la secţiile de votare din judeţ. În condiţiile în care aceştia au lipsit, Biroul Electoral de Circumscripţie a decis ca centralizarea să fie făcută de către angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, aflată în subordinea Consiliului Judeţean.

Măsura a fost contestată de către prefectul judeţului, Claudiu Palaz, care preciza că această instituţie nu este abilitată să facă centralizarea datelor provenite din secţiile de votare.

O altă problemă reclamată de prefect, dar şi de reprezentanţii PDL, a fost prelungirea cu o oră a referendumului care, în loc să se încheie la ora 20.00, s-a încheiat la ora 21.00. În aceste condiţii, prefectul a anunţat că va face plângere penală împotriva membrilor Biroului Electoral care au luat această decizie încălcând legea.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, declara duminică pentru MEDIAFAX, că referendumul de la Constanţa "nu are o forţă juridică obligatorie, ci este o testare a populaţiei faţă de o măsură nepregătită a puterii".

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, susţinea că rezultatul acestui referendum, în cazul în care va fi validat, va fi folosit în toate instanţele din ţară şi din Europa pentru a nu se desfiinţa judeţul Constanţa.

Nicuşor Constantinescu avertiza, în ziua votului, că neparticiparea la acest scrutin înseamnă desfiinţarea judeţului.

"Acest vot reprezintă viitorul nostru şi al copiilor noştri. Neparticiparea la vot înseamnă, din păcate, desfiinţarea judeţului Constanţa. Votul de astăzi va fi un puternic semnal pozitiv că noi, cetăţenii judeţului Constanţa, încă existăm, chiar dacă trecem prin atâtea greutăţi. Cred că trebuie să se ţină cont de votul cetăţenilor judeţului Constanţa. Acesta este semnalul pe care trebuie să-l dăm noi constănţenii", afirma Constantinescu.

Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa de organizare a referendumului a avut la bază exclusiv declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu şi ale liderilor PDL care au lansat tema reorganizării administrative a ţării, varianta adusă în discuţie fiind trecerea de la 41 de la opt judeţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici