REPORTAJ: Delicatese pentru gurmanzi şi broşe cu trifoi "la un leu", la târgurile de Mărţişor

Anul acesta, preţul nu este o problemă pentru amatorii de mărţişoare. Cei ce caută un dar pentru prima zi de primăvară au de ales între clasice pandantive în formă de trifoi/coşar, la un leu, şi obiecte mai sofisticate, ca bijuterii din mărgele, pantofi din ciocolată şi şerbet din sfeclă sau morcov.

Urmărește
656 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Delicatese pentru gurmanzi şi broşe cu trifoi "la un leu", la târgurile de Mărţişor

REPORTAJ: Delicatese pentru gurmanzi şi broşe cu trifoi "la un leu", la târgurile de Mărţişor (Imagine: Silviu Matei / MediafaxFoto)

Cu câteva zile înainte de 1 martie, micile bijuterii cu şnur roşu şi alb au apărut literalmente la fiecare colţ de stradă. De data aceasta, preţurile sunt accesibile oricui. Mărţişoarele sunt "la ofertă şi "super-ofertă", după cum este scris pe un carton de la o tarabă din Piaţa Romană. Clasicele mărţişoare mici, în formă de coşar şi trifoi cu patru foi, au revenit în portofoliul vânzătorilor ambulanţi şi pot fi cumpărate le preţul de 1 leu sau 2 lei.

Pentru cei care nu au răbdare să se plimbe prin târgurile de profil există varianta comercianţilor stradali - asta dacă au răbdare să stea pe un trotuar aglomerat de curioşi care se uită la mărţişoare. Târguri volante de genul acesta există în cele mai importante puncte din centrul Bucureştiului, unul dinte aceste locuri fiind chiar Piaţa Romană. Aici, orice doritor de mărţişoare poate găsi o mică atenţie. De la ofertele de 1 leu sau 2 lei - pentru un mărţişor discret sau doar un şnur roşu-alb uşor stilizat - se poate ajunge la 20 sau 30 de lei, pentru o bijuterie argintată sau un set de cercei şi un colier subţire din sticlă. La modă sunt şi broşele croşetate, care pot fi purtate şi în alte ocazii. Respectivele accesorii au preţuri cuprinse între 5 şi 10 lei.

Pentru cumpărătorii care caută sugestii pentru cadouri mai sofisticate există târgurile speciale de Mărţişor. La Sala Dales se desfăşoară, între 25 februarie şi 8 martie, Festivalul Primăverii. Aici vizitatorii pot găsi, alături de clasicele pandantive, şi cadouri delicioase ori sofisticate. Încă de la intrarea în târg, propunerea este cel puţin tentantă. Anul acesta, de 1 martie, unii fericiţi ar putea primi un mărţişor dulce. Primul stand de la intrarea în târg oferă ciocolată, dacă nu în toate formele posibile, atunci în cele mai cosmopolite. Aşadar, pentru cei sofisticaţi şi iubitori de ciocolată există pantofi din ciocolată (37 de lei), card de credit din ciocolată, un telefon (subţire, de ultimă generaţie, evident) cu totul şi cu totul din ciocolată, dar şi linguriţe din ciocolată, a căror menire este, probabil, să se topească într-o cană cu lapte cald.

Trecând dincolo de cadourile delicioase, vizitatorii de la Dalles pot cumpăra mărţişoare-bijuterii din argint, lucrate fin, începând de la 25 de lei sau cosmetice organice de la 5 lei. Pentru împătimiţii gestului clasic de a oferi un mărţişor există varianta de pachet - pandantiv şi felicitare - la 15 lei.

Dar laitmotivul târgului de la Dalles este tot mărţişorul dulce. Aşadar vânătorii de cadouri pot alege să cumpere fructe din marţipan, iepuraşi din ciocolată, coş cu ghiocei lucrat în zahăr şi micuţe borcane cu şerbet de roşcove, sfeclă şi morcovi (15 lei/ borcan).

Alături de dulciuri nu au cum să nu se regăsească în abundenţă mărţişoarele lucrate în "materialele sezonului" - sticlă, lut, fimo, fir moale croşetat.

Dar pentru cei pasionaţi de aceste ultime variante există şi Muzeul Ţăranului Român, unde mărţişoarele sunt realizate din orice material existent sub soare. Târgul Mărţişorului de la Muzeul Ţăranului Român se desfăşoară între 27 februarie şi 3 martie şi reuneşte zeci de meşteri populari, reprezentanţi de ONG-uri şi pasionaţi de mărţişoare. Micuţele bijuterii pot fi mini-tablouri pictate pe sticlă oferite într-un mic plic cu un text despre simbolistica lor, obiecte din hârtie lucrată manual, broşe croşetate şi figurine unicat din lut. Preţul unui mărţişor variază de la 3 lei la 24 de lei, în funcţie de durata manoperei şi de calitatea materialului. Mărţişoarele sunt însoţite uneori de texte care fac referire la vechile tradiţii sau de aluzii la problemele contemporane. Astfel există mărţişoare "card de credit", "carte de mate" sau "Prima casă", cu simbolul ANL.

Nu lipsesc, bineînţeles, motivele populare. Astfel vizitatorii pot cumpăra, ca mărţişor, linguri de lemn încrustate cu simboluri vechi populare (40 de lei) sau pot intra în lumea lui Ion Creangă, cumpărând păpuşi lucrate manual de meşteri din Humuleşti.

Din nou, pentru gurmazi sunt rezervate tarabele cu prăjituri de casă, kürtős kalács şi bomboane - produse care, probabil, nu vor prinde ziua de 1 martie. În interiorul muzeului, dincolo de terasa de la Clubul Ţăranului Român, vizitatorii pot cumpăra icoane pictate pe sticlă sau aceleaşi mărţişoare scoase la vânzare de organizaţii umanitare.

Pentru iubitorii de bijuterii, Muzeul de Geologie a deschis un târg de Mărţişor care durează până pe 10 martie.

De asemenea, bucureştenii pot cumpăra aceleaşi tipuri de mărţişoare din târgurile organizate în mall-uri şi la Palatul Copiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image