Treizeci de persoane diagnosticate cu boala Lyme, internate de la începutul anului la Sibiu

Treizeci de persoane diagnosticate cu boala Lyme în urma înţepăturii de căpuşă au fost internate, de la începutul anului şi până acum, la Secţia Clinică Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, unde în prezent sunt spitalizaţi patru pacienţi.

871 afișări
Imaginea articolului Treizeci de persoane diagnosticate cu boala Lyme, internate de la începutul anului la Sibiu

Treizeci de persoane diagnosticate cu boala Lyme, internate de la începutul anului la Sibiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit medicului şef al Secţiei Clinice Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluţiu, de la începutul anului au fost internaţi 30 de pacienţi cu boala Lyme, dintre care 17 au fost diagnosticaţi prin Direcţia de Sănătate Publică şi 13 persoane prin analize la alte clinici din ţară.

"Pacienţii internaţi în clinica noastră cu boala Lyme, de la începutul anului, sunt 30, dintre care 17 diagnosticaţi prin DSP şi alţi 13 cu analize pozitive din alte servicii medicale din ţară sau sector privat. În 2011, în judeţul Sibiu au fost confirmaţi cu boala Lyme 128 de pacienţi, 33 având rezultate de graniţă, echivoce, din 362 de pacienţi testaţi", a declarat conf. univ. dr. Victoria Bîrluţiu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Decebal Todăriţă, patru pacienţi cu boala Lyme sunt internaţi în prezent pentru tratament specific bolii.

Unul dintre pacienţii internaţi la Sibiu cu boala Lyme a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că s-a îmbolnăvit de la o larvă de căpuşă şi s-a tratat două săptămâni de alergie, pentru că nu a găsit nicio insectă.

"Iniţial, am crezut că pata de pe piele e de la ţânţar sau de orice altă insectă, nu era nicio urmă de căpuşă. În decurs de două zile s-a întins pata de pe picior. Am fost la medicul de familie, am urmat un tratament pentru alergie împotriva pişcăturilor de insecte, însă tratamentul nu a dat roade. Acum ştiu de ce nu a dat roade, pentru că se pare că e vorba de pişcătura unei căpuşe, nu a unei insecte adulte, ci a unei larve. Se pare că trebuie să luptăm şi împotriva larvelor", a povestit Elena Spânu, profesoară de educaţie fizică la o şcoală generală din oraş.

De la pata de circa trei centimetri în diametru, s-a ajuns în timp scurt la una de dimensiunea unei palme, iar dacă nu şi-ar fi schimbat culoarea, Elena Spânu spune că ar fi rămas acasă, să se trateze pentru alergie, ar fi pus nişte comprese. Însă schimbarea culorii a determinat-o să meargă la dermatolog, care a îndrumat-o spre Secţia Clinică de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

"Diagnosticul a fost clar: Lyme. A fost şocant pentru mine, mai ales că am venit efectiv pentru a-mi face analizele de sânge. Diagnosticul m-a şocat. Mi s-a spus că sunt semnele clare ale bolii Lyme şi că trebuie de urgenţă să mă internez, să mă supun tratamentului corespunzător. Nu am crezut că mi se poate întâmpla mie. Duceam o viaţă normală, iar acum îmi este monitorizată întreaga existenţă, de la temperatură, la orice simptom care poate apărea. Am speranţa că organismul meu va răspunde corect şi că nu va trebui să mă confrunt cu o stare mai gravă a bolii", a afirmat Elena Spânu.

De la începtul anului, peste 400 de persoane au solicitat acordarea primului ajutor medicilor din UPU Sibiu după ce au fost înţepate de căpuşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici