Video Vestele antiglonţ, prezentate în urmă cu doi ani la Guvern. Europol: Nici până acum nu există

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi Sindicatul Europol acuză conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de subfinanţarea Poliţiei Române, avertizând că agenţii nu au nici acum vestele antiglonţ promise acum doi ani.

492 afișări

"Degeaba purtăm arme la noi, degeaba suntem dotaţi că oricum vom fi omorâţi. Asta nu este un răspuns, o conferinţă de presă pe care trebuie să o facă un şef al Poliţiei, ar trebui să facă un pas înapoi în acest moment. Încă de acum doi ani, Ministerul de Interne a promis că ne va dota cu veste antiglonţ. Nici până în momentul de faţă nu există. Ştiu că la nivelul ministerului s-au achiziţionat undeva la 300. Este insuficient în raport cu numărul a 40.000 de poliţişti. Din informaţiile noastre, ştim că poliţiştii nu au fost informaţi în sensul în care nu se ştia că acel interlop este periculos, este înarmat. Şi de asemenea şi dotarea, că deţinea un pistol vechi de 35 de ani, ţinut într-un toc antic şi de demult, care crea imposibilitatea de a-l folosi în timp util, când îl putea ţine la piept unde era mult mai uşor de folosit", a declarat Marius Iconaru, secretarul general al Sindicatului Europol.

Sindicaliştii susţin că poliţistul din Timiş nu avea toate dotările în momentul în care a fost trimis pentru a-l prinde pe bărbatul urmărit internaţional pentru tâlhărie.

"Le cerem (şefilor MAI şi IGPR -n.r.) ca astfel de evenimente să nu se mai repete pentru că acum doi ani, ştiţi bine, pe peronul gării din Burdujeni, a fost acel coleg (Sorin Vezeteu, poliţistul din Suceava care a fost ucis cu zeci de lovituri de cuţit pe peronul gării Burdujeni -n.r.) şi doamna ministru a spus că nu se va repeta şi trăim în acest moment acelaşi sentiment, aceeaşi indignare, aceeaşi frustrare. Noi nu ne mai dorim colegi căzuţi la datorie", a completat Iconaru.

Chestionat dacă a fost o problemă de planificare, secretarul general al Sindicatului Europol a replicat: "Bineînţeles că aceste informaţii au fost furnizate în mod defectuos pentru că acei colegi nu cunoaşteau cazierul interlopului. Acesta era urmărit internaţional pentru tâlhărie şi acte de violenţă. Şi lipsa personalului este un factor care a condus la ceea ce s-a întâmplat la momentul de faţă pentru că dacă existau mai mulţi colegi, dacă există o mai bună comunicare din partea instituţiei, din partea şefilor ierarhici, cu siguranţă nu am fi asistat la asemenea evenimente".

Şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a condamnat ferm lipsa de implicare a conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) la probleme grave din sistemul de ordine publică.

Poliţiştii spun că, în acest caz, cazierul individului căutat în judeţul Timiş impunea ca poliţiştii să fie dotaţi corespunzător, nu cu echipamente de la nivelul anilor 1970.

"SNPPC consideră că unele dintre circumstanţele principale, care favorizează producerea acestor drame, le reprezintă subfinanţarea sistemului de ordine publică, deficitul de personal (care a fost şi de 25%), dar şi dotarea logistică precară a poliţiştilor din cadrul altor structuri decât cele de intervenţie şi acţiuni speciale, care participă la misiuni operative fără a avea mijloace de protecţie individuală şi armanent adecvate caracterului şi gradului de periculozitate al acţiunii în care sunt implicaţi. În cazul de faţă, cazierul juridiciar al individului urmărit, faptele pentru care era dat în urmărire internaţională şi previzibilitatea comportamentului său ar fi necesitat o dotare logistică pe măsură, şi nu una la nivelul anilor 70", transmite Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) , într-un comunicat de presă postat pe site.

Sindicaliştii susţin că au tras nenumărate semnale de alarmă, la nivelul conducerii MAI, cu privire la necesitatea modernizării logistice a structurilor implicate în misiuni operative, însă, "în ultimii ani, factorii decidenţi, în frunte cu ministrul în funcţie, ne-au oferit doar compasiune şi promisiuni, cu ocazia declaraţiilor de presă referitoare la decesul sau ultragierea colegilor".

"Condamnăm ferm lipsa de implicare şi nepăsarea menifestate la adresa unor probleme majore, cvasicunoscute, ale sistemului de ordine publică gestionat de MAI, atitudini care persistă, în pofida deceselor din ultimii ani şi a unor ultraje grave la adresa poliţiştilor români", potrivit sursei citate.

Cristian Amariei, în vârstă de 43 de ani, care lucra la Postul de Poliţie Recaş, a fost împuşcat mortal duminică, în misiune, de un fugar, respectiv Marcel Ionel Lepa, de 47 de ani, din oraşul Lugoj, care era dat în urmărire internaţională pentru tâlhărie.

Până la ora transmiterii ştirii, bărbatul nu a fost prins.

Conform oamenilor legii, poliţiştii din cadrul IPJ Timiş se aflau în căutarea bărbatului dat în urmărire internaţională. Aceştia l-au depistat pe suspect într-o casă din localitatea Izvin. Poliţiştii, unii îmbrăcaţi în civil, au înconjurat imobilul, iar suspectul a sărit pe un geam, moment în care a dat faţă în faţă cu poliţistul pe care l-a împuşcat. Acesta ar fi fost atins de două gloanţe în zona pieptului şi a gâtului, iar echipajul medical sosit la faţa locului a încercat manevre de resuscitare, însă fără succes. Ulterior, ceilalţi colegi ai poliţistului au pornit în căutarea suspectului, iar bărbatul a intrat într-o curte din localitate, de unde a încercat să fure o maşină. Nu a reuşit, pentru că un poliţist l-a ajuns din urmă şi a tras mai multe focuri de armă asupra suspectului, reuşind să-l rănească în zona umărului. Bărbatul a reuşit însă să fugă.

Taguri:
reculegere,
poliţie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici