Care este cauza oboselii cronice? Ce este insomnia electronică şi cum poate fi combătută?

Medicii spun că doar 20% dintre pacienţii care se plâng de oboseală cronică suferă de boli fizice identificabile şi că celelalte cazuri de epuizare ar putea fi o consecinţă a "insomniei electronice" cauzate de dispozitivele electronice care ne populează viaţa.

7130 afișări
Imaginea articolului Care este cauza oboselii cronice? Ce este insomnia electronică şi cum poate fi combătută?

Care este cauza oboselii cronice? Ce este insomnia electronică şi cum poate fi combătută? (Imagine: Northfoto/Mediafax Foto)

În ultimii ani, medicii raportează o adevărată epidemie de maladii cu nume exotice sau autodiagnosticate - sindromul oboselii adrenale, candidiaza, hipotiroidia etc. - al căror simptom comun îl constituie oboseala cronică, informează dailymail.co.uk.

Studiile arată, însă, că doar unul din cinci pacienţi suferă cu adevărat de o boală fizică ce determină oboseala cronică.

Experţi în domeniu au o explicaţie mult mai simplă pentru acest simptom - "insomnia electronică". Trebuie să închidem smartphone-urile, laptopurile şi alte gadget-uri în timpul nopţii şi să avem condiţii corecte de somn pentru a evita dezvoltarea unor maladii grave.

Mulţi pacienţi care acuză oboseală cronică tot timpul, dar cărora medicul le-a spus că nu suferă de nicio boală, apelează la internet sau studiază lumea celebrităţilor pentru a găsi o explicaţie pentru epuizarea lor.

De exemplu, actriţa Gwyneth Paltrow şi designerul Donna Karan au declarat că încearcă să crească nivelul de "alcalinitate din sânge" pentru a scăpa de boseală. Dannii Minogue pune oboseala pe seama hipotiroidiei cu care a fost diagnosticată.

Medicii din Marea Britanie se confruntă cu o creştere a numărului de persoane care se autodiagnostichează cu o anumită maladie. Un editorial din British Medical Journal trage un semnal de alarmă asupra numărului în creştere de diagnostice de hipotiroidie puse greşit, pacienţii apelând frecvente la alte tratamente decât cele clasice sau la medicină alternativă.

Internetul abundă în site-uri cu teste care se pot face acasă - de exemplu, candidatest.co.uk care oferă un test de depistare a sensibilităţii la candidiază. Mostrele sunt trimise la nişte laboratoare din Germania coordonate de practicanţi ai medicinei alternative. Candida, o ciupercă, este presupusă a fi responsabilă de o infecţie care provoacă oboseală, depresie şi dureri stomacale.

Medicina clasică nu crede că această boală există decât în cazul unui număr extrem de mic de pacienţi cu severe probleme ale sistemului imunitar, precum cei infectaţi cu HIV.

Dincolo de aceste diagnostice exotice, se pare că există o explicaţie mai simplă pentru numărul în creştere al persoanelor suferind de oboseală cronică - somnul insuficient.

Însă multe persoane vor să creadă că motivul oboselii de care suferă este unul mai special decât simplul somn insuficient şi un stil de viaţă nepotrivit.

Luna trecută, un studiu făcut public de Organisation for Economic Co-operation and Development a scos la iveală faptul că britanicii sunt cei mai obosiţi europeni - dorm mai puţin de şase ore pe noapte, media europenilor.

Deşi există un procent mic de oameni care suferă de insomnie, o boală, majoritatea oamenilor sunt ţinuţi treji de dispozitivele electronice pe care le au în casă.

Astfel, un studiu realizat de cercetătorii de la Cambridge University Hospitals, la care au participat 6.000 de persoane, a stabilit că înainte de culcare, peste 70% dintre adulţi navighează pe site-urule de socializare, trimit e-mail-uri sau citesc site-urile cu ştiri despre vedete.

Milioane de persoane îşi lasă deschise smartphone-urile peste noapte, potrivit unui studiu realizat de fabricantul de paturi Silentnight. Expunerea la lumina strălucitoare emisă de ecranele computerelor şi telefoanelor mobile poate induce în eroare organismul, împiedicând creierul să adoarmă.

Un număr de factori ce ţin de stilul de viaţă pot conduce la exacerbarea problemei - dependenţa de muncă, dieta alimentară bogată în sare, zahăr şi grăsimi, sedentarismul.

Profesorul Adrian Williams, de la London Sleep Centre, spune că toate dispozitivele electronice trebuie înlăturate din dormitor, inclusiv televizoarele şi laptopurile.

"Regula standard pentru igiena somnului este că dormitorul este o cameră pentru dormit şi făcut sex, nimic altceva", a mai spus acesta.

Somnul insuficient poate determina apariţia unui număr semnificativ de boli grave, precum diabetul şi maladiile cardiace.

"Este o măsură demodată, dar funcţionează: citeşte înainte de culcare, te va ajuta să adormi în mod natural", a concluzionat Williams.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici