- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (17.04.2024, 10:45)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Femeile dorm mai puţin şi mai prost decât bărbaţii. Cercetătorii cred că au descoperit de ce
- Femeile dorm mai puţin şi mai prost decât bărbaţii.
- Cercetătorii spun că ceasul biologic al femeilor „bate” mai repede decât cel al bărbaţilor cu 6 minute.
Urmărește
512 afișări
Femeile dorm mai puţin şi mai prost decât bărbaţii. Cercetătorii cred că au descoperit de ce
Potrivit unui nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews, ceasul biologic al femeilor bate mai repede decât cel al bărbaţilor cu aproximativ 6 minute. Această diferenţă mică poate crea dezechilibre în ritmurile interne ale corpului, afectând modul în care creierul reglează momentul adormirii şi al trezirii.
Cercetătorii au examinat mai multe studii care au investigat diferenţele de somn între sexe şi au constatat că femeile au aproape 60% mai multe şanse de a suferi de insomnie decât bărbaţii, scrie La Repubblica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Italia cere Uniunii Europene să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru megawatt-oră
-
Rafale puternice de vânt şi ninsori viscolite în 16 judeţe din România
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
De asemenea, evaluările calităţii somnului arată că somnul femeilor este mai puţin odihnitor decât cel al bărbaţilor.
Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea temperaturii corpului sau prin producerea de melatonină, un hormon care favorizează adormirea. Studiul arată că secreţia de melatonină la femei se produce la ora 22.49, iar la bărbaţi la ora 23.38, cu 40 de minute mai târziu. Acest lucru înseamnă că la femei există o predispoziţie de a merge la culcare mai devreme.
Celălalt aspect se referă la durata zilei determinată de ceasul endogen, care este independent de stimuli externi. La om durează mai mult de 24 de ore: la bărbaţi, exact 24 de ore şi 19 minute, iar la femei 24 de ore şi 9 minute. Acest lucru, combinat cu producţia mai timpurie de melatonină, face ca femeile să se simtă mai pregătite să adoarmă mai devreme decât bărbaţii.
Pe baza unei serii de calcule, cercetătorii au ajuns la concluzia că viteza generală a ceasului biologic este cu 6 minute mai rapidă decât la bărbaţi.
"Deşi această diferenţă poate fi mică, ea este semnificativă", spune autorul studiului, Renske Lok, expert în psihiatrie la Stanford. "Nepotrivirea dintre ceasul central al corpului şi ciclul somn/veghe este de aproximativ cinci ori mai mare la femei decât la bărbaţi. Imaginaţi-vă dacă ceasul cuiva ar merge în mod constant cu şase minute mai repede sau mai încet. De-a lungul zilelor, săptămânilor şi lunilor, această diferenţă poate duce la o nepotrivire semnificativă între ceasul intern şi semnalele externe, cum ar fi lumina şi întunericul".
Dezechilibrele, asociate cu o serie de probleme de sănătate
Aceste diferenţe în biologia somnului ar putea avea consecinţe semnificative pentru sănătatea generală şi bunăstare. Dezechilibrele în ritmurile circadiene au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziţie şi probleme cognitive.
"O calitate inferioară a somnului este asociată cu anxietatea şi tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbaţi. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să fie diagnosticate cu insomnie, deşi motivele nu sunt pe deplin clare", spune Sarah Chellappa, cercetător în neuroştiinţe şi un alt autor al studiului.
De asemenea, femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentaţie legată de somn, în care au tendinţa de a mânca în mod repetat în timpul nopţii. Un alt studiu a constatat că femeile sunt, de asemenea, cu 25 până la 50% mai predispuse să sufere de sindromul picioarelor neliniştite, care, la rândul său, împiedică somnul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe