O capsulă Soyuz cu trei astronauţi la bord a decolat către Staţia Spaţială Internaţională

O capsulă Soyuz, având la bord un echipaj compus din doi cosmonauţi ruşi şi un astronaut american, a decolat, marţi, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, către Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

93 afișări
Imaginea articolului O capsulă Soyuz cu trei astronauţi la bord a decolat către Staţia Spaţială Internaţională

O capsulă Soyuz cu trei astronauţi la bord a decolat către Staţia Spaţială Internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tot de pe cosmodromul Baikonur, în urmă cu 50 de ani, a decolat, pe 12 aprilie 1961, cosmonautul rus Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu.

Capsula Soyuz, la bordul căreia se află ruşii Alexandr Somokutiaev şi Andrei Borisenko şi americanul Ronald Garan, poartă de altfel numele lui Iuri Gagarin, pentru a marca 50 de ani de la efectuarea acelui zbor istoric.

"Misiunea decurge în condiţii normale", a declarat Centrul de control al echipajului ruso-american.

Cosmonauţii Alexandr Samokutiaev şi Andrei Borisenko se află la primul lor zbor în spaţiu, în timp ce pentru americanul Ronald Garan aceasta este a doua misiune spaţială. El a făcut parte din echipajul unei misiuni la bordul navetei americane Discovery, în 2008.

Capsula Soyuz a fost plasată cu succes pe orbita terestră şi se va conecta la ISS miercuri, la ora 23.18 GMT.

Iniţial, lansarea capsulei ruseşti către ISS era prevăzută pentru data de 30 martie, însă a fost amânată din cauza unor probleme tehnice.

Televiziunea de stat rusă a anunţat că echipajul de pe Soyuz a luat la bord o înregistrare care datează de 50 de ani, în care poate fi auzită vocea lui Iuri Gagarin, aflat la bordul capsulei sale minuscule Vostok, discutând prin radio cu Serghei Korolev, creatorul capsulelor spaţiale ruseşti, în timpul zborului de revenire pe Terra.

După un zbor memorabil de 108 minute în spaţiu, Iuri Gagarin a revenit pe Terra, capsula lui spaţială aterizând, cu ajutorul unei paraşute, în stepele din centrul Rusiei.

ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici