- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (08.10.2014, 16:47)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Acidificarea oceanelor a crescut cu 26% în raport cu epoca pre-industrială
PH-ul oceanelor a crescut, în medie, cu 26% pe parcursul ultimilor 200 de ani, întrucât aceste uriaşe suprafeţe de apă sărată de pe Terra au absorbit peste un sfert din totalul emisiilor de CO2 generate de activităţile umane, iar acest fenomen va continua, afirmă un raport publicat miercuri.
174 afișări
STUDIU: Acidificarea oceanelor a crescut cu 26% în raport cu epoca pre-industrială (Imagine: Shutterstock)
Aproximativ 30 de oameni de ştiinţă au trecut în revistă câteva sute de studii existente despre acest fenomen, pentru a redacta o sinteză prezentată la Pyeongchan (Coreea de Sud), cu ocazia celei de-a 12-a şedinţe a Convenţiei despre diversitatea biologică (CDB), înfiinţată de ONU şi care se ocupă cu protejarea biodiversităţii.
Acest raport a subliniat gravitatea fenomenului - viteza sa este fără precedent -, urmările sale foarte variate şi faptul că va continua şi în deceniile următoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Interviul integral Macron – The Economist. Europa, arme nucleare și restabilirea ordinii mondiale: Cum vede Macron viitorul?
-
Sectorul din Bucureşti campion şi cel condaş la absorbţia de fonduri europene. Doar 3 din 10 euro programaţi în ultimii patru ani au fost cheltuiţi în Capitală
-
Hristos a Înviat! Paştele, cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii. Istoric al sărbătorii
-
Rusia a emis un mandat de arestare pe numele lui Zelenski. Reacţia Ucrainei
"Este de acum inevitabil faptul că, peste 50 sau 100 de ani, emisiile antropogenice de dioxid de carbon vor creşte şi mai mult aciditatea oceanelor, până la concentraţii care vor avea un impact masiv, cel mai adesea negativ, asupra organismelor marine şi a ecosistemelor, ca şi asupra bunurilor şi serviciilor pe care acestea le furnizează", afirmă autorii raportului.
Aciditatea oceanelor variază în mod natural pe parcursul unei zile, anotimpurilor, la nivel local şi regional şi, de asemenea, în funcţie de adâncimea apei, au precizat ei, avertizând însă că "ecosistemele şi locuitorii din zonele de coastă suportă o variabilitate mai mare decât aceia din teritoriile îndepărtate de coastă".
Studii precedente au arătat că fertilizarea anumitor specii este foarte sensibilă la acidificarea oceanelor, în timp ce alte specii sunt mai tolerante.
Coralii, moluştele şi echinodermele (stele de mare, aricii de mare, castraveţii de mare) sunt deosebit de afectaţi de această schimbare care le reduce ritmul de creştere şi speranţa de viaţă. În schimb, anumite alge şi microalge pot beneficia de pe urma acidificării, la fel ca şi anumite tipuri de fitoplancton.
Raportul subliniază impactul socio-economic deja vizibil în anumite regiuni ale lumii: asupra acvaculturii din nord-vestul Statelor Unite şi asupra culturii de scoici.
Riscurile care plutesc deasupra barierelor de corali din zonele tropicale reprezintă şi ele "un motiv de mare preocupare, pentru că mijloacele de subzistenţă pentru 400 milioane de persoane depind de acele habitate", afirmă autorii raportului.
Afirmând că impactul acidificării oceanice reprezintă un domeniu de studiu încă prea puţin cunoscut, oamenii de ştiinţă au subliniat faptul că "doar o scădere importantă a emisiilor de CO2 va permite stoparea acestei probleme".
Citește pe alephnews.ro: Cafea sau ceai dimineața? Ceea ce bei îți reflectă personalitatea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte: Se întâmplă mult mai rapid decât credem şi poate duce la o moarte mult mai brutală decât ne putem imagina
Cum a reuşit o tânără să construiască o afacere cu care face milioane de dolari şi unde lucrează doar trei ore pe săptămână cu mai puţini bani de cât dau unii pe o pereche de pantofi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine păstrat secret din Apuseni
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:10
-
astăzi, 09:37