Risc maxim de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş. Aproape 3 metri stratul de zăpadă la Bâlea

Riscul de producere a avalanşelor este maxim, de 5 pe o scară de la 1 la 5, în Munţii Făgăraş, pe peste 1.800 de metri altitudine, unde stratul de zăpadă a crescut cu peste 50 de centimetri în ultimele 24 de ore, măsurând, miercuri, la Bâlea Lac, aproape trei metri.

Urmărește
258 afișări
Imaginea articolului Risc maxim de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş. Aproape 3 metri stratul de zăpadă la Bâlea

Risc maxim de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş. Aproape 3 metri stratul de zăpadă la Bâlea

Potrivit meteorologilor, în masivul Făgăraş, la peste 1.800 de metri, este risc maxim de producere a avalanşelor, de 5 pe o scară de la 1 la 5, unde cinci este nivelul maxim.

Stratul nou depus este instabil şi nu are aderenţă la stratul vechi care era îngheţat la suprafaţă. Ca urmare a vântului intens din ultima perioadă, în zonă s-au format plăci de vânt pe majoritatea versanţilor şi cornişe, iar pe alocuri sunt depozite însemnate de zăpadă ce măsoară mai mulţi metri înălţime.

„Pe majoritatea pantelor, atât spontan, cât şi la supraîncărcări oricât de slabe, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanşe este foarte mare”, spun meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorologie, potrivit buletinului nivometeorologic.

Astfel, cel mai mare strat de zăpadă din ţară este în Carpaţii Meridionali, în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, unde măsoară 297 ce centimetri. Stratul de zăpadă are 170 ce centimetri la Vf. Ţarcu, 140 de centimetri la Vf. Omu, 104 la Cuntu, 101 la Sinaia, 97 ce centimetri la Parâng, 94 de centimetri la Păltiniş, 53 de centimetri la Predeal, 33 de centimetri la Fundata.

De asemenea, în Munţii Bucegi, riscul de producere a avalanşelor este mare, la peste 1.800 de metri, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5. La fel se întâmplă şi în masivele Ţarcu – Godeanu şi Parâng – Şureanu, precum şi în zona nordică a Carpaţilor Orientali, în zona Munţilor Rodnei şi în grupa centrală a Orientalilor, în zona Munţilor Călimani – Bistriţei – Ceahlău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune