- Home
- Tehnologie
- (18.01.2023, 09:45)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Minele abandonate pot stoca suficientă energie electrică pentru a alimenta planeta, susţin oamenii de ştiinţă
- Potrivit unei echipe internaţionale de cercetători, minele subterane abandonate ar putea fi reproiectate pentru a stoca cantităţi uriaşe de energie cu ajutorul bateriilor gravitaţionale.
- Bateriile gravitaţionale din minele abandonate ar putea stoca până la 70 TWh de energie electrică.
Urmărește
16812 afișări
Minele abandonate pot stoca suficientă energie electrică pentru a alimenta planeta, susţin oamenii de ştiinţă
Un studiu condus de Institutul Internaţional pentru Analiza Sistemelor Aplicate (IIASA) a constatat că minele dezafectate oferă o soluţie rentabilă şi pe termen lung pentru stocarea energiei, pe măsură ce lumea trece la soluţii regenerabile.
Cercetătorii estimează că utilizarea tehnologiei bateriilor gravitaţionale în cadrul minelor are un potenţial global de stocare a energiei de până la 70 TWh, aproximativ echivalentul consumului mondial zilnic de electricitate.
O baterie gravitaţională funcţionează prin preluarea excesului de energie produsă din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau solară, şi utilizarea acesteia pentru a ridica o greutate mare.
Atunci când este nevoie de energie în perioadele de producţie scăzută, greutatea este eliberată şi utilizată pentru a alimenta o turbină în timp ce cade.
Potrivit autorilor studiului, reconversia vechilor mine pentru a găzdui baterii gravitaţionale ar avea, de asemenea, un beneficiu economic mai larg pentru comunitatea locală.
„Când o mină se închide, concediază mii de muncitori. Acest lucru devastează comunităţile care se bazează pe mină pentru producţia lor economică. Stocarea subterană a energiei prin gravitaţie (Underground Gravity Energy Storage - UGES) ar crea câteva locuri de muncă vacante, deoarece mina ar furniza servicii de stocare a energiei după ce îşi încetează activitatea", a declarat Julian Hunt, cercetător în cadrul programului IIASA Energy, Climate, and Environment Program.
„Minele dispun deja de infrastructura de bază şi sunt conectate la reţeaua electrică, ceea ce reduce semnificativ costurile şi facilitează implementarea instalaţiilor UGES”.
Sistemul propus ar converti energia potenţială a nisipului pe măsură ce acesta este coborât într-un puţ de mină, prin intermediul spargerii regenerative, potrivit Independent.
Sisteme similare care utilizează energia gravitaţională sunt deja în uz, o firmă australiană de minereu de fier dezvăluind anul trecut ceea ce a pretins a fi primul "tren infinit" din lume. Tehnologia permite trenului electric cu baterii să transporte materiale fără a fi nevoie de reîncărcare.
Tranziţia către sursele de energie regenerabilă s-a accelerat anul trecut, pe fondul crizei energetice mondiale, deşi modalităţile de stocare a surplusului de energie sunt considerate esenţiale pentru susţinerea energiei durabile.
„Pentru a decarboniza economia, trebuie să regândim sistemul energetic pe baza unor soluţii inovatoare care să utilizeze resursele existente", a declarat Behnam Zakeri, coautor al studiului.
„Transformarea minelor abandonate în depozite de energie este un exemplu din numeroasele soluţii care există în jurul nostru şi trebuie doar să schimbăm modul în care le implementăm”.
Studiul, intitulat "Underground Gravity Energy Storage: A Solution for Long-Term Energy Storage", a fost publicat în revista ştiinţifică Energies.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Slovacia pregăteşte măsuri împotriva Ucrainei după oprirea tranzitului de gaz rusesc. Fico: Întreruperea livrărilor de electricitate către Ucraina, reducerea ajutorului acordat refugiaţilor ucraineni şi compensarea pierderilor suferite de Slovacia
-
Apple oferă reduceri rare la iPhone-uri într-o ţară mare. Motivul din spatele deciziei
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe