Video Ce-i doare pe stomatologi: legislaţia neclară şi echipamentele scumpe şi greu de găsit

  • În Capitală, doar 8 clinici private au avizul DSP ca să asigure urgenţele stomatologice. DSP a pus condiţii greu de îndeplinit pentru cabinetele stomatologice
  • Sunt 500 de cabinete pe lista de aşteptare a unei firme care distribuie aparate de aerosoli
  • La privat, pacienţii care au o urgenţă trebuie să achite şi costul echipamentelor medicale. La stat, urgenţele stomatologice pot fi tratate doar la Spitalul „Dan Theodorescu”
517 afișări

Dacă ai o urgenţă stomatologică în perioada acesta, poţi spune că ai într-adevăr o problemă. În Capitală sunt doar 8 clinici private care au reuşit să obţină avizele DSP. Lista lor o găseşti pe site-ul instituţiei. Sunt aşa puţine pentru că noile cerinţe formulate de Direcţia de Sănătate Publică pentru a da aviz în această perioadă sunt greu de îndeplinit: echipamente de protecţie pentru personalul medical, aparate de aerosoli şi distanţarea pacienţilor în sălile de aşteptare.

Nebulizatoarele, cum mai sunt denumite aparate de aerosoli, sunt foarte greu de găsit, iar autorităţile nici măcar nu au stabilit concret ce caracteristici trebuie să aibă acestea.

„La una dintre firmele furnizoare lista de aşteptare este de 500”, afirmă dr. Ion Nicolescu.

Echipamentele impuse de autorităţi în cabinetele stomatologice nu sunt doar greu de găsit, ci şi foarte scumpe. Aşa că tu, ca pacient, va trebui să achiţi, pe lângă preţul intervenţiei de urgenţă, şi costul aparatului, care ajunge la aproape 400 de lei.

„Cei care pot implementa normativele de lucru sunt blamaţi şi de către colegi, şi de catre pacienţi că impun astfel de preţuri care din păcate sunt extrem de reale”, adaugă acesta.

Medicii stomatologi spun că noile reguli impuse de DSP nici măcar nu sunt foarte clare. 

„Autorităţile ar trebui să adapteze această listă a urgenţelor, pentru că o urgenţă mica astăzi pe care nu vrem să o tratăm în cabinetul stomatologic şi o tratăm telefonic poate să devină o urgent cu complicaţii majore”, spune dr. Ion Nicolescu.

„Problema este că nu avem o comunicare clară, nu există informaţii pe site-urile care ne sunt accesibile astfel încât medicii să înţeleagă uşor ceea ce are de făcut astfel încât să nu încalce cadrul legal”, explică dr. Luciana Popa, medic specialist endodont.

În faţa atâtor necunoscute şi ştiind şi ce preţuri presupune alinierea la noile norme, multe cabinete stomatologice nici măcar n-au mai încercat să obţină aviz de la DSP.

„Foarte multe clinici nu le-au cerut, aşa este. Lucrurile nu sunt foarte mult în plus faţă de activitatea lor obişnuită, faţă de regulile care erau”, declară dr. Laura Acatrinei, director DSP Bucureşti.

Stomatologii spun că, gradual, trebuie să reia şi ei activitatea cât mai curând.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici