Orban: Şcolile vor fi închise între 11 şi 22 martie. Este o măsură cu caracter preventiv / Noi restricţii privind transportul regulat de persoane înspre şi din Italia

  • Cursurile din învăţământul preuniversitar vor fi suspendate în perioada 11 – 22 martie, măsura fiind una preventivă.
  • Anunţul a fost făcut, luni, de premierul interimar Ludovic Orban, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
  • De asemenea, Marcel Vela a transmis că au fost implementate noi măsuri privind transportul regulat de persoane înspre şi din Italia.
25697 afișări
Imaginea articolului Orban: Şcolile vor fi închise între 11 şi 22 martie. Este o măsură cu caracter preventiv / Noi restricţii privind transportul regulat de persoane înspre şi din Italia

Sursa foto: Facebook Ministerul Justitiei

Urmăriţi imagini de la conferinţa de presă susţinută după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a luat decizia de suspendare a cursurilor în învăţământul preuniversitar în perioada 11 – 22 martie, inclusiv, a spus premierul interimar Ludovic Orban.

Acesta a mai spus că există mai mulţi factori de risc, unul dintre aceştia fiind faptul că românii stabiliţi în Italia se întorc în ţară.

„Avem informaţii că mulţi cetăţeni romîni care au aflat de posibilitatea închiderii Lombardiie, li-au făcut bagajele şi au pornit spre România. Grija noastră este de a îi feri pe copii de orice risc de contaminare, care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la şcoală”, a spus Orban.

În prezent, în România, 17 persoane au fost confirmate cu infecţie cu coronavirus.

Noi restricţii privind transportul regulat de persoane înspre şi din Italia

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a adoptat, luni, Hotărârea nr. 6 privind măsurile suplimentare ce vor fi implementate în contextul epidemiei de coronavirus, a spus ministrul intermar de Interne, Marcel Vela.

Iată cele mai importante măsuri instituite:

- Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unităţile de învăţământ preuniversitar, începând din data de 11 martie şi până pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire,

-Se aprobă suspendarea transportului rutier regulat de persoane pentru toate cursele efectuate spre şi din Italia începând cu 10 martie şi până pe 31 martie,

- Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligaţia să comunice cetăţenilor români care se îmbarcă din Italia că, odată veniţi în ţară, vor intra în carantină sau în izolare,

- Se aprobă interzicerea ca operatorii de transport feroviar să introducă garnituri suplimentare dinspre şi către Italia,

- Operatorii feroviari vor avea obligaţia de a transmite călătorilor români că, odată veniţi în ţară, vor intra în carantină sau în izolare,

- Se aprobă suspendarea până la 31 martie a stagiilor în spitale pentru cursanţii şcolilor post-liceale.

- Se aprobă instituirea obligaţiei pentru centrele comerciale de a lua măsura dezinfecţiei, cât şi instituirea de măsuri pentru a evita aglomerarea de persoane în zona caselor de marcat. Măsura se va implementa în maximum 48 de ore.

- Furnizorii publici şi privaţi de transport de persoane sunt obligaţi să efectueze dezinfectarea spaţiului- de exemplu, a barelor, uşilor,

- Toate instituţiile private au obligaţia de a asigura la toalete săpun şi să dezinfecteze sălile de conferinţe,

- Se vor transmite circulare către toate instituţiile cu privire la posibilitatea desfăşurării muncii la domiciliu.

„Am adoptat şi modelul declaraţiei pe proprie răspundere la intrarea în ţară”, a mai spus Marcel Vela. 

Cursurile nu se vor ţine în învăţământul preşcolar, gimnazial, liceal şi postliceal

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a precizat, luni seara, că măsura închiderii unităţile de învăţământ, între 11 si 22 aprilie, vizează învăţământul preşcolar, gimnazial, liceal şi postliceal, fiind valabilă atât în mediul privat, cât şi în cel de stat.

„Comitetul a luat această decizie de suspendare a cursurilor pentru a lăsa posibilitatea părinţilor de a găsi soluţii de a ţine copiii acasă. Nu puteam lua decizia de azi pe mâine. Recuperarea cursurilor va fi hotărâtă după ce vom vedea evoluţia situaţiei în care ne aflăm”, a spus Anisie.

Conform ministrului, este luată în calcul varianta ca elevii să participe la cursuri online.

Referitor la mediul academic, ministrul Educaţiei a spus că există autonomie universitară, motiv pentru care decizia se ia de fiecare unviersitate în parte.

„Am trimis către univeristăţi o notă prin care am solicitat să anunţe ministerul în cazul în care decid suspendarea cursurilor”, a mai spus Anisie.

Ştirea iniţială:

Şedinţa CNSSU a început, luni, la ora 16.00. Ludovic Orban a participat şi el la întrunire. Discuţiile vizează posibile măsuri suplimentare, în contextul epidemiei de coronavirus.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a anunţat că va cere închiderea şcolilor şi a grădiniţelor din Bucureşti. „Aici nu ne mai salvăm doar individual”, spune Firea, care crede că menţinerea şcolilor deschise poate duce la răspândirea virusului.

Primarul general a adăugat că va solicita Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă să hotărască închiderea şcolilor, pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor.

De asemenea, Ludovic Orban a precizat, despre eventuala închidere a şcolilor, că măsură este în analiză, dar nu poate fi luată uşor, pentru că ar perturba procesul educaţional.

„Măsura lipseşte elevii de posibilitatea de a primi toate informaţiile. Este o măsură care trebuie pregătită. Ce fac copiii care nu se duc la şcoală? Există bunici peste tot care pot sta cu ei?”, a spus Orban.

Consiliul Elevilor a cerut Ministerului Educaţiei să suspende cursurile timp de două săptămâni, pentru a fi prevenite îmbolnăvirile cu noul coronavirus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici