Renaud Girard, despre coronavirus, psihoza mondială şi boala ţărilor bogate: ”Covid-19 nu va bulversa statisticile privind mortalitatea mondială pentru 2020”

În contextul carantinei generate de pandemia de coronavirus, cel mai grav pericol este distrugerea lanţurilor de aprovizionare cu produse agricole, paralizată de închiderea ţărilor exportatoare, atrage atenţia jurnalistul şi scriitorul francez, Renaud Girard, în Le Figaro.

29072 afișări
Imaginea articolului Renaud Girard, despre coronavirus, psihoza mondială şi boala ţărilor bogate: ”Covid-19 nu va bulversa statisticile privind mortalitatea mondială pentru 2020”

Renaud Girard, despre coronavirus, psihoza mondială şi boala ţărilor bogate: ”Covid-19 nu va bulversa statisticile privind mortalitatea mondială pentru 2020”

Redăm mai jos editorialul lui Renaud Girard, din Le Figaro:

Pandemia actuală multiplică incertitudine. Virusul va suferi mutaţii semnificative? Dacă da, această mutaţie va creşte pericolul pentru oameni sau va transforma boala într-o răceală inofensivă? Va reveni epidemia în toamnă?, scrie Renaud Girard în Le Figaro unde se întreabă dacă izolarea nu este un medicament mai rău decât boala. 

Cu toate acestea, există un lucru care este deja cert: Covid-19 nu va bulversa statisticile privind mortalitatea mondială pentru anul 2020. Şaizeci de milioane de oameni mor în fiecare an în lume (inclusiv 600.000 în Franţa, sau 11.500 pe săptămână. ) iar epidemia Covid-19 nu va schimba semnificativ această cifră.

Marea majoritate a victimelor vor fi persoane în vârstă sau pacienţi ale căror sisteme imunitare au fost slăbite de alte patologii. În Franţa, vârsta medie a deceselor de Covid-19 este de 81,2 ani. În Luxemburg este 86 de ani.

Psihoza mondială

Pe site-ul său, BBC a dedicat un articol întreg morţii unei fetiţe de 5 ani. Presa britanică ne spune că fata suferea de o altă patologie, fără a preciza care. Moartea unui copil este întotdeauna un scandal. Este nedrept şi oribil. Dar acestea sunt lucruri care se întâmplă. Şase milioane de copii sub 15 ani mor în fiecare an în toată lumea.

Deşi acestea sunt fapte articolul BBC alimentează inconştient psihoza colectivă răspândind un mesaj subliminal: copiii mor şi ei! Realitatea statistică este cu totul opusă: virusul este aproape inofensiv pentru copii.

Ulterior, sociologii vor trebui să analizeze cu atenţie rolul pe care mass-media l-a jucat în apariţia unei psihoze globale în faţa unei boli non-letale.

Decesele cauzate de Covid-19 vor depăşi o sută de mii de oameni.

Acest lucru va face ca sute de mii de familii să sufere, ceea ce este, evident, foarte trist. Dar trebuie să ne păstram raţiunea. Cu mult înainte de apariţia sindromului respirator acut sever dat de coronavirusul 2 (Sars-CoV-2), boala pulmonară obstructivă clasică ucidea deja mult.

În 2016, a luat 3 milioane de vieţi, potrivit OMS. Totuşi, acel an nu a oprit economia planetei.

Accidentele rutiere au ucis anul trecut peste 1 milion de oameni în întreaga lume. Încă nu am interzis traficul. Din fericire numărul de decese rutiere a fost redus prin acţiuni ţintite (limitarea de viteză, măsuri penale împotriva consumului de alcool la volan, airbag-uri în maşini, reparaţii rutiere etc.).

Împotriva Covid-19 trebuie să se folosească şi acţiuni ţintite (depistarea în masă, izolarea şi îngrijirea persoanelor infectate, echiparea spitalelor cu respiratoare etc.). Toate acestea în aşteptarea apariţiei unui vaccin.

Pe de altă parte mortalitatea mondială ar putea foarte bine să crească din cauza dezorganizării lumii provocată de o izolare generală prelungită. Remediul poate fi mai rău decât boala. Recesiunile economice scad speranţa de viaţă. Marea majoritate a ţărilor de pe planetă nu au un stat providenţial care să aibă grijă de bolnavi gratuit.

Multe familii sărăcite de criză vor trebui să renunţe la îngrijiri medicale (pentru atâtea alte patologii) pe care le-ar fi putut plăti în timp normal.

Cel mai grav pericol este distrugerea lanţurilor de aprovizionare cu produse agricole, paralizată de închiderea ţărilor exportatoare. Africa, de exemplu, a devenit foarte dependentă de exterior pentru hrana. Unele ţări din cauza demografiei lor necontrolate (Egipt), altele pentru că regimul lor a neglijat agricultura (Algeria).

Din păcate ţări din Africa de Est şi-au văzut de curând culturile devastate de o invazie de miliarde de lăcuste. Roiurile sunt de dimensiunea Parisului şi devorează echivalentul de hrana consumat de parizieni într-o zi. Aceast flagel va provoca o foamete care va ucide mult mai mult decât Covid-19. În mod curios, mass-media vorbesc foarte puţin despre aceasta: prima este o molima pentru ţările sărace, a doua o boală a ţărilor bogate.

Într-o criză în care numai statele-naţiuni şi-au demonstrat capacitatea de a acţiona eficient, să sperăm că guvernele, atât din Sud cât şi din Nord, vor sti sa evalueze cu sange rege realitatea pandemiei. În boala Covid-19 reacţia excesivă a sistemului imunitar este deseori cea care ucide pacientul. Nu reproduceţi, în geopolitică, această eroare a naturii! Să ne menţinem sangele rece şi să ne abţinem de la măsurile politice radicale care sunt periculoase pentru viitorul întregii planete!”

Sursă foto: Twitter/ Renaud Girard

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici