Actriţa Cezara Dafinescu va primi Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2021

Actriţa Cezara Dafinescu va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din acest an, care se va desfăşura Cluj-Napoca între 23 iulie şi 1 august.

364 afișări
Imaginea articolului Actriţa Cezara Dafinescu va primi Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2021

Actriţa Cezara Dafinescu va primi Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2021

Potrivit organizatorilor TIFF, actriţa Cezara Dafinescu este un nume sonor în cinematografia română, îndrăgită şi apreciată pentru apariţiile sale pe micul şi marele ecran, dar şi în teatru. Ea va primi Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere TIFF 2021, pe 31 iulie. În prezenţa sa, la Cluj va fi proiectată în aceeaşi zi comedia muzicală Cucoana Chiriţa, regizată de Mircea Drăgan, în care actriţa interpretează un rol memorabil.

Cu un palmares care include nu mai puţin de 40 de roluri în film, apariţii în seriale de televiziune şi peste 60 de roluri principale interpretate în cele patru decenii de activitate în teatru, Cezara Dafinescu se numără astăzi printre cei mai iubiţi artişti din România. S-a născut pe 4 august 1948, in Sibiu, iar în copilărie, cariera sa părea să se îndrepte către lumea sportului, după ce a cucerit titlul de campioană naţională la juniori, la săritura în înălţime. Evoluţia ei în atletism a fost întreruptă brusc, în urma unei accidentări, dar atracţia pentru artă a determinat-o să se îndrepte către lumea teatrului.

În 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în acelaşi an a jucat în Explozia, în regia lui Mircea Drăgan, cel care în 1971 îi oferise şi rolul din B.D. în alertă, comedia care a marcat debutul actriţei în cinema.

„Talentul şi naturaleţea Cezarei Dafinescu au contribuit la ascensiunea sa în lumea filmului, unde s-a remarcat, de-a lungul vremii, şi în Întoarcerea Vlaşinilor (1983, Mircea Drăgan), Secretul lui Nemesis (1985, r. Geo Saizescu), Dumbrava minunată (1980), Cucoana Chiriţa (1986) şi Chiriţa în Iaşi (1987, r. Mircea Drăgan), Boy Wizard (1996, r. Johnny Mysto), dar şi în producţii de televiziune extrem de populare înainte de 1989 – celebrele scheciuri umoristice, spectacole de teatru TV şi seriale de succes în anii 2000. Printre cele mai recente apariţii sunt cele din filmele Toni Edrmann (2016, r. Maren Ade) şi Între chin şi amin (2019, r. Toma Enache). În paralel, cariera sa artistică a continuat şi în lumea teatrului, unde actriţa a interpretat zeci de roluri memorabile, majoritatea pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti”, au mai transmis organizatorii.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se va desfăşura Cluj-Napoca între 23 iulie şi 1 august.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici