Filmului danez "Terribly Happy", câştigător la Festivalului Karlovy Vary

Filmul danez "Terribly Happy / Frygtelig Lykkelig", regizat de Henrik Ruben Genz, a fost distins, sâmbătă seara, cu marele premiu al juriului, în cadrul celei de-a 43-a ediţii a festivalului Karlovy Vary, în timp ce drama "12" a regizorului rus Nikita Mikhalkov a primit premiul publicului.

27 afișări
Imaginea articolului Filmului danez "Terribly Happy", câştigător la Festivalului Karlovy Vary

Filmului danez "Terribly Happy", câştigător la Festivalului Karlovy Vary (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit site-ului oficial al festivalului, marele premiu al festivalului - în valoare de 30.000 de dolari - a fost acordat în urma votului juriului din care au făcut parte, printre alţii, scenaristul Ivan Passer, actriţa britanică Brenda Blethyn, regizorul israelian Ari Folman, realizatorul peliculei "Waltz with Bashir" şi producătorul american de film Ted Hope.

"Terribly Happy" spune povestea lui Robert, un poliţist din Copenhaga, care a fost mutat într-un mic oraş, din motive de comportamnet. Robert ajungă să afle, că dincolo de existenţa banală a locuitorilor orăşelului, se află nenumărate secrete.

Premiul special al juriului, în valoare de 20.000 de dolari, a mers către pelicula "The Photograph", în regia lui Nan T. Achnas, o coproducţie Indonezia, Franţa, Olanda, Elveţia şi Suedia. "The Photograph" descrie prietenia dintre un fotograf pe moarte şi o prostituată.

Premiul pentru cel mai bun regizor i-a foat acordat lui Alexei Uchitel pentru "Captive", o coproducţie Rusia-Bulgaria, care spune povestea unui convoi de soldaţi ruşi, blocaţi în munţii din Cecenia.

Premiile pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor au fost acordate Marthei Issová, respectiv lui Jirí Madl, pentru prestaţiile în filmul ceh "Night Owls / Deti noci" de Michaela Pavlátová, care relatează povestea lui Ofka, o tânără care lucrează în tura de noapte la un magazin non-stop şi care descoperă, în timpul programului ei, faţade nevăzute ale oraşului în care trăieşte.

O menţiune specială a juriului a fost dată filmului "The Karamazovs / Karamazovii" de Petr Zelenka, coproducţie Cehia-Polonia. Pornind de la povestea unei trupe de teatru care încearcă să pună în scenă celebrul roman dostoievskian, filmul surprinde marile teme abordate de către romanele lui Dostoievski. Filmul lui Zelenka a primit şi premiul FIPRESCI, acordat de criticii de film.

Premiul pentru cel mai bun documentar sub 30 de minute a revenit peliculei "Lost World / Letűnt vilá" de Gyula Nemes, o coproducţie Ungaria - Finlanda, în timp ce "Man on Wire" de James Marsh din Marea Britanie a fost votat cel mai bun documentar de peste 30 de minute.

Premiul special la secţiunea documentar a fost acordat filmului "Bigger, Stronger, Faster" de Christopher Bell, din Statele Unite.

Premiul secţiunii "East of the West", în cadrul căreia a concurat şi regizorul român Radu Muntean cu pelicula "Boogie", a revenit filmului "Tulpan" de Serghei Dvortsevoi, coproducţie Kazakhstan, Germania, Elveţia, Rusia şi Polonia. "Tulpan" a câştigat premiul "Un Certain Regard", "Premiul Educaţiei Naţionale" şi "Prix de la Jeunesse" la Festivalul de Film de la Cannes de anul acesta. Pelicula relatează cu umor şi poezie întoarcerea în stepa kazahă a lui Asa, un tânăr marinar care vrea să devină nomad. Pentru a fi autorizat să aibă o turmă de oi, Asa trebuie mai întâi să se căsătorească, dar unica sa speranţă, Tulpan, singura tânără liberă pe o rază de câţiva kilometri, îl respinge pe motiv că are urechile mari.

Menţiunea specială a juriului secţiunii East of the West a fost acordată filmului "Seamstress" de Lyudmil Todorov din Bulgaria.

"12", de Nikita Mikhalkov, un remake după filmul-cult "12 oameni furioşi" de Sidney Lumet (1957), a obţinut premiul publicului. Regizorul rus a fost prezent la Karlovy Vary la ediţia de anul acesta, după ce, în 1999, a fost premiat, la acelaşi festival, pentru "Bărbierul din Siberia".

Globul de Cristal pentru contribuţia excepţională la cinematografia mondială i-a fost acordat, pe 4 iulie, la gala de deschidere a festivalului, actorului Robert de Niro. Aceeaşi distincţie au primit-o regizorul şi scenaristul Dusan Hanák şi regizorul Juraj Jakubisko, ambii din din Slovacia, şi Ivan Passer din Statele Unite.

De asemenea, alţi trei invitaţi speciali ai festivalului, actorii Danny Glover, Christopher Lee şi Armin Mueller-Stahl au primit premiul preşedintelui festivalului.

Premiul Europa Cinemas, care constă în susţinerea distribuţiei peliculei în reţeaua Europa Cinemas a fost acordat filmului "Bahrtalo / Jó szerencsét!" de Róbert Lakatos, o coproducţie Ungaria, Austria Germania. Filmul a fost ales din cele 17 filme care au avut premiera în cadrul festivalului Karlovy Vary.

Premiul Independent Camera a fost acordat peliculei ruseşti "Mermaid / Rusalka" de Anna Melikyan.

Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary este unul dintre cele mai importante evenimente de gen şi a avut loc, anul acesta, în perioada 4 - 12 iulie, în competiţie fiind înscrise circa 200 de filme. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, următoarea ediţie a festivalului va avea loc în perioada 3 - 11 iulie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici