Jim Rosapepe vrea să facă România mai accesibilă americanilor

Jim Rosapepe, fost ambasador al SUA în România, în perioada 1998 - 2001, a declarat miercuri, la prezentarea cărţii "Dracula is Dead", pe care a scris-o împreună cu soţia sa, jurnalista Sheilah Kast, că au scris acest volum "pentru a face România mai accesibilă americanilor".

32 afișări
Imaginea articolului Jim Rosapepe vrea să facă România mai accesibilă americanilor

Sheilah Kast şi Jim Rosapepe (Imagine: Ilie Fugaru/Mediafax Foto)

"Am scris această carte pentru a face România mai accesibilă americanilor, din punct de vedere economic, politic, al religiei. Nu vom schimba percepţia Americii asupra României peste noapte, dar nici România nu s-a schimbat peste noapte", a declarat Rosapepe într-o conferinţă de presă care a avut loc miercuri, la Bucureşti.

De asemenea, fostul ambasador a precizat că, în cei trei ani cât a reprezentat statul american în România, a învăţat foarte multe lucruri despre această ţară, precizând că, ulterior, când a revenit în SUA, a realizat că americanii nu ştiau aproape nimic despre ţara noastră.

"În cei trei ani cât am fost ambasador în România, am învăţat multe şi mi-am făcut mulţi prieteni. (...) Când m-am întors (în SUA, n.r.), mi-am dat seama că americanii nu ştiau aproape nimic despre România sau tot ce ştiau era nereprezentativ pentru România", a spus Rosapepe.

"Majoritatea americanilor, când se gândesc la România, se gândesc la Dracula, Ceauşescu, copiii străzii şi gimnaste (...), dar asta nu defineşte România", a spus Sheilah Kast, care a subliniat că, dacă doar aceste lucruri ar defini România, atunci şi SUA ar putea definită prin "violenţă armată, droguri şi Mickey Mouse", ea accentuând ideea că aceste lucruri sunt doar superficiale, fiecare dintre cele două ţări având mult mai multe valori.

Totodată, Kast a precizat că imaginea României prezentată în carte este a unei ţări în dezvoltare, cu mult potenţial, dar şi cu probleme, subliniind că, de multe ori, românii nu reuşesc să vadă şi lucrurile bune ce ţin de ţara lor, ci le accentuează pe cele rele.

Potrivit lui Kast, cartea a fost scrisă pornind de la experienţele sale şi ale soţului ei în România şi completată prin interviuri cu politicieni, lideri religioşi sau personalităţi precum Regele Mihai.

"Este o carte episodică, plină de poveşti", a mai spus Jim Rosapepe.

Intitulată "Dracula is Dead" şi având ca subtitlu "How Romanians Survived Communism Ended It and Emerged since 1989 as the New Italy", cartea este în primul rând o colecţie de memorii din perioada mandatului de ambasador al lui Rosapepe (1998 - 2001), dar şi de note de călătorie, obiceiuri şi tradiţii, istorie românească şi realităţi cotidiene, redate într-un stil jurnalistic concis şi destins, ca văzute prin ochiul americanului curios şi trăite prin contact direct.

Cartea a fost publicată pentru a coincide cu sărbătorirea a 20 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est.

"Dracula is Dead" va fi lansată în România pe 27 noiembrie, la târgul de carte Gaudeamus, care se desfăşoară la complexul Romexpo din Capitală.

Sheilah Kast este o jurnalistă premiată, cunoscută telespectatorilor posturilor de televiziune PBC, ABC şi CNN, precum şi ascultătorilor NPR. Este gazda emisiunii săptămânale "Inside E Street", difuzată de AARP, precum şi a show-ului propriu, transmis zilnic de WYPR, radioul public din Maryland.

Jim Rosapepe a reprezentat SUA ca ambasador în România în perioada 1998 - 2001. Rosapepe a revenit la Maryland, unde este senator şi face parte din diferite consilii de administraţie ale mai multor fonduri de investiţii şi diverse companii active în Europa şi fosta Uniune Sovietică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici