O carte pe zi: „Al cincilea cavaler al Apocalipsei şi noul M.A.D.” de Harlan Ullman

Ideea principală a cărţii: o nouă realitate strategică pune în pericol, copleşeşte şi dezbină Statele Unite, precum şi o mare parte a lumii.

515 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Al cincilea cavaler al Apocalipsei şi noul M.A.D.” de Harlan Ullman

Autorul însuşi un gânditor şi inovator recunoscut pe plan internaţional în domeniul strategiei prezintă, în primul capitol al cărţii, modul în care o confluenţă de forţe a dat naştere celui de-al cincilea cavaler al Apocalipsei, înzestrat o cu nouă armă M.A.D: Atacuri Perturbatoare Masive (Massive Attacks of Disruption – M.A.D.) ce înlocuieşte vechiul concept de Distrugere Reciprocă Asigurată (Mutual Assured Dstruction – M.A.D.) din timpul Războiului Rece. Adică „o noţiune care nu a fost încă recunoscută pe deplin sau nici măcar nu s-a auzit de ea”.

O analiză inovatoare a noii realităţi strategice cu care se confruntă în prezent întreaga lume – scriu editorii -, cartea prezintă o serie de posibile scenarii menite să incite momente de reflecţie pentru posibile evoluţii în viitor. Postfaţa este scrisă de Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă (astăzi prim-ministru), care îl caracterizează pe Harlan Ullman drept „un prieten apropiat României, şi un bun cunoscător al realităţilor din regiunea Mării Negre, fiind fascinante personalitatea şi profunzimea sa intelectuală“.

Volumul porneşte de la ideea că întreaga lume este în prezent ameninţată de o nouă realitate strategică. Printr-o analiză concisă şi inovatoare a situaţiei actuale, dr. Harlan Ullman prezintă modul în care diferite elemente perturbatoare, precum guvernarea eşuată sau neperformantă, schimbarea climatică, domeniul cibernetic, reţelele de socializare, terorismul, creşterea datoriilor sau proliferarea dronelor, se întrepătrund şi aprofundează diviziunile deja existente la nivelul societăţii actuale.

Ediţia în limba română este prima traducere a cărţii dr. Harlan Ullman, fiind publicată în România la iniţiativa New Strategy Center, simultan cu apariţia în SUA., ca parte a demersurilor noastre de a contribui la creşterea culturii de securitate la nivel naţional şi la o mai bună înţelegere a provocărilor cu care ne confruntăm în contextul dificil al pandemiei.

Capitolul al doilea prezintă scenarii despre modul în care noul concept M.A.D. şi cele şapte elemente perturbatoare ameninţă lumea. Celelalte capitole examinează critic, de pe o poziţie deliberat antagonică, felul în care Rusia şi China percep situaţia internaţională, studii de caz şi o analiză a vulnerabilităţilor şi slăbiciunilor americane.

„Această demonstraţie, academică, de strategie, a celui care este un profesor dedicat şi renumit al şcolii de strategie a Marinei Americane, Harlan Ullman, aduce pe masa cititorului o analiză şi un model de realizare şi instrumentare pentru cele mai eficiente capabilităţi de a face faţă actiunilor de tip hibrid, asimetric, fenomenelor şi tehnologiilor disruptive care s-au amplificat ca acţiune şi complexitate, îndeosebi, pe fondul evoluţiei tehnologice, digitalizării, inteligenţei artificiale, megadatelor, amenintarilor cyber etc. Recomand lectura acestei cărţi nu numai celor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul instituţiilor din spectrul securitar, ci şi tuturor celor care vor să înţeleagă cum se proiectează o strategie care modelează efecte pe termen mediu si lung. De asemenea, apreciez că aceasta carte merită a fi citită, iar anumite capitole chiar recitite, pentru a înţelege provocările de securitate cu care ne confruntăm”. (Nicolae-Ionel Ciucă)

Harlan Ullman - Al cincilea cavaler al Apocalipsei şi noul M.A.D. Istoria tragică a felului în care atacurile perturbatoare masive au periclitat, infestat, acaparat şi dezbinat o naţiune cu o majoritate de 51 % şi restul lumii. Cuvânt-înainte de George Scutaru. Traducere din limba engleză de Carmen Paţac şi Sînziana Drago. Coordonare editorială: Sergiu Celac. Editura Militară. 319 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici