O carte pe zi: „Scrisori” de Mozart

O carte pe zi: „Scrisori” de Mozart. Medicul a venit „şi i-a mai prescris comprese reci pe fruntea lui fierbinte, care l-au zguduit atât de puternic, că nici nu şi-a mai revenit până a încetat din viaţă”.

233 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Scrisori” de Mozart

„Ultimul semn de viaţă a fost când a încercat să exprime din gură sunetul tobelor, din Recviemul lui; şi acum îl mai aud.”

Vă semnalăm întâi fragmentul publicat pe coperta a patra a cărţii, din Romaian Rolland, care vă va incita să deschideţi această carte: „Am citit tocmai acum scrisorile lui Mozart, care ar trebui să existe în fiecare bibliotecă; căci nu sunt interesante numai pentru artist, ci au un efect binefăcător asupra tuturor oamenilor. Dacă citiţi aceste scrisori, Mozart va rămâne prietenul vostru pe viaţă şi figura sa dragă se va ridica în faţa voastră în toate ceasurile de cumpănă grea. Veţi asculta râsul său bun, copilăros, eroic şi oricât de trist ai fi, roşeşti dacă te gândeşti la mizeria aceasta suportată cu atâta voioşie. Vrem să insuflăm din nou viaţă acestei apariţii frumoase, stinse!”.

Cred că aceste scrisori apar pentru prima oară în româneşte.

E vorba de un volum substanţial, alcătuit din trei părţi: în prima, foarte scurtă, povesteşte tatăl lui Mozart (sunt extrase din scrisorile pe care le-a adresat Leopold Mozart negustorului E.L. Hagenauer şi soţiei acestui la Salzburg); partea a doua cuprinde scrisorile lui Mozart; iar ultima parte – moartea compozitorului relatată de cumnata sa, Sofia Haibl, sora mai tânără a Constanzei.

La baza textului publicat acum a stat, în părţile esenţiale, prima ediţie critică a scrisorilor lui Mozart şi ale familiei sale, din 1914.

Mozart – Scrisori. Traducere din germană de Cristian Ghenea. Editura Humanitas, colecţia Memorii, jurnale, corespondenţă. 289 pag

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici