Peste 200 de persoane, la "Buzunarul cu pâine", montat la Paris

Sala de teatru a Ambasadei României la Paris a fost neîncăpătoare, miercuri seară, la spectacolul "Buzunarul cu pâine" de Matei Vişniec, în interpretarea Oanei Pellea şi a lui Mihai Gruia Sandu, peste 200 de români şi francezi venind la acest spectacol, organizat cu ocazia Zilei Francofoniei.

59 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de persoane, la "Buzunarul cu pâine", montat la Paris

Peste 200 de persoane, la "Buzunarul cu pâine", montat la Paris (Imagine: Iulian Ignat/Teatrul Metropolis)

"Du pain plein les poches/ Buzunarul cu pâine" vorbeşte despre principiile morale fundamentale pentru natura umană - generozitate, toleranţă, reconciliere, pornindu-se la un un el şi o ea preocupaţi de soarta unui câine care a căzut în fântână. În jurul puţului, pornesc înte cele două personaje dialoguri fireşti, concluzii despre viaţă, realitatea de zi cu zi.

Morala acestei istorii atinge partea invizibilă a laşităţii noastre, atât de caracteristică naturii umane, susţine Matei Vişniec, prezent miercuri seară la spectacol.

Potrivit autorului, elementele parabolei sunt absurde, asemeni universului beckettian - "Omul cu baston" şi "Omul cu pălărie" (apropiindu-se de figurile lui Vladimir si Estragon din "Aşteptându-l pe Godot") - vor trăi o experienţă revelatorie, totul gravitând în jurul unei fântâni secate.

Personajele lui Vişniec nu trăiesc într-o lume abandonată, ci sunt prezente, angrenate într-o problematică existenţială, emoţionantă.

Jocul Oanei Pellea şi al lui Mihai Gruia Sandu a fost aplaudat îndelung, iar faptul că la sfârşitul spectacolului cei doi actori au coborât în rândul spectatorilor, cărora le-au oferit pâine, a smuls ovaţii.

Interpretarea actorilor Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu a fost de excepţie, la înălţimea sălii, unde secolul trecut dramaturgul George Bernard Shaw venea s-o vadă pe scenă pe dansatoarea Isadora Duncan.

Cu ocazia Zilei Francofoniei, sărbătorită în 21 martie, spectacolul "Buzunarul cu pâine" a fost jucat luni la Luxemburg, miercuri la Paris, iar vineri va fi interpretat la Rabat şi apoi la Beirut.

Citeşte şi:

"Buzunarul cu pâine", montat la Paris

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici