PROIECTUL DE DESCENTRALIZARE: Primăriile ar urma să preia cinematografe închise

Primăriile Deva şi Hunedoara ar urma să preia trei cinematografe vechi de zeci de ani, potrivit proiectului legii descentralizării, doar unul dintre acestea fiind funcţional, iar celelalte închise şi în paragină, locuite de oameni ai străzii şi câini vagabonzi. Şi autorităţile din Buzău ar urma să preia, potrivit proiectului de descentralizare, patru cinematografe, majoritatea nefuncţionale şi în stare deplorabilă, primarii plângându-se că nu au bani pentru investiţii. Autorităţile din Vaslui sunt de acord să preia cinematografe, tabere şcolare şi baze sportive aflate în paragină cu condiţia asigurării sursei de finanţare pentru reabilitarea şi întreţinerea acestora.

631 afișări
Imaginea articolului PROIECTUL DE DESCENTRALIZARE: Primăriile ar urma să preia cinematografe închise

PROIECTUL DE DESCENTRALIZARE: Primăriile ar urma să preia cinematografe închise (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit proiectului de descentralizare iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea, în judeţul Hunedoara trei cinematografe ar urma să treacă în administrarea autorităţilor locale - două la Consiliul Local Hunedoara, "Flacăra" şi "Modern", respectiv cinema "Patria" la Consiliul Local Deva.

Primarii celor două municipii susţin că încă de anul trecut au solicitat în scris ca aceste cinematografe să treacă în administrarea lor pentru a putea investi în clădiri.

Cinema "Flacăra" a fost închis în februarie 2012, iar în martie a mai rulat filmul "După dealuri", în cadrul unei caravane cinematografice care a trecut şi prin judeţul Hunedoara.

"Cinematograful Flacăra va fi renovat şi sperăm că aici vor rula filme. Pe vremuri, sala mare de aici era neîncăpătoare. Sperăm că vom putea să-l aducem la strălucirea de odinioară", a declarat, miercuri, primarul Hunedorei, Viorel Arion.

În ceea ce priveşte clădirea care adăpostea cinematograful Modern, dat în folosinţă în 1983, aceasta va avea nevoie de o expertiză deoarece este în paragină de peste zece ani, iar structura de rezistenţă pare afectată.

"La clădirea cinema Modern vom cere o expertiză la Inspetoratul de Stat în Construcţii. E posibil ca acea clădire rămasă în paragină de prea mulţi ani să îi pună în pericol pe cei care ajung în interior. O să luăm o decizie legată de ea abia după o expetiză", a precizat primarul Viorel Arion.

Din cinematograful "Modern", care odinioară a fost un loc de recreere şi de petrecere a timpului liber pentru hunedoreni, a mai rămas doar scheletul de beton, cu parterul inundat de apă, care s-a amestecat cu tone de gunoaie şi moloz, iar etajul cinematografului a devenit adăpost pentru oamenii străzii şi câinii vagabonzi.

Şi primarul din Deva, Petru Mărginean, susţine că încă de anul trecut a solicitat ca "Patria", singurul cinematograf din municipiu, să treacă în administrarea autorităţilor locale pentru a putea fi modernizat.

"În Deva se simte lipsa unui cinematograf 3D şi cred că dacă acestă clădire ajunge în administrarea noastră vom putea aloca sumele necesare pentru modernizare", a spus Mărginean.

Cinema "Patria" din Deva este singurul din judeţul Hunedoara unde mai rulează filme, însă numai de cinci ori pe săptămână, de două sau trei ori pe zi, în funcţie de durata filmului.

Potrivit proiectului legii descentralizării, autorităţile administraţiei publice locale din comune şi oraşe urmează să exercite noi competenţe exclusive în administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, a râurilor, pâraielor şi a lacurilor de acumulare, ocuparea forţei de muncă la nivel local, administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la nivel local, dezvoltarea şi promovarea turistică, organizarea şi desfăşurarea activităţilor educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor, administrarea porturilor fluviale.

Conform aceluiaşi proiect de lege, autorităţile administraţiei publice locale judeţene ar urma să exercite noi competenţe exclusive în ceea ce priveşte protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului, ocuparea forţei de muncă la nivel judeţean, administrarea bazelor sportive, a taberelor şcolare, a centrelor de agrement, a caselor de cultură ale studenţilor, a cluburilor sportive de la nivel judeţean, implementarea de programe judeţene în domeniul tineretului şi sportului, dezvoltarea şi promovarea turistică a judeţului.

Noile competenţe pe care autorităţile administraţiei publice locale din comune şi oraşe le exercită partajat cu autorităţile centrale sunt în domeniul administrării sistemelor de gospodărire a apelor, în timp ce autorităţile publice judeţene urmează să exercite competenţe partajate cu autorităţile centrale în protecţia mediului, pescuit şi acvacultură, dezvoltare rurală şi serviciile de sănătate publică la nivel judeţean.

Personalul angajat în cadrul structurilor supuse reorganizării va fi preluat de autorităţile locale şi judeţene în baza protocoalelor de predare-preluare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, păstrându-şi drepturile salariale avute, iar finanţarea competenţelor sau structurilor descentralizate se va face de la bugetul de stat, respectiv din bugetul asigurărilor sociale de şomaj, prin bugetele ministerelor implicate în procesul de descentralizare.

Buzău: Autorităţile vor prelua tabere şi cinematografe în stare jalnică

Potrivit proiectului privind descentralizarea, iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea, Consiliul Judeţean (CJ) Buzău ar urma să preia în administrare taberele de la Arbănaşi, Fişici şi Poiana Pinului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tabăra de la Fişici este nefuncţională de aproximativ 20 de ani, fiind în stare avansată de degradare, cu clădiri fără finisaje. Ultimele lucrări la tabăra de la Fişici au fost făcute în urmă cu trei ani, când au fost montate ferestre, însă, din cauza lipsei banilor, reabilitarea a fost sistată.

Centrul de agrement de la Fişici dispune de o clădire cu suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi, formată din parter şi etaj, şi peste o mie de metri pătraţi de teren.

Pe de altă parte, taberele de la Arbănaşi şi Poiana Pinului sunt funcţionale şi, anual, aici vin sute de elevi în vacanţe.

Din această vară, conducerea Consiliului Judeţean Buzău a început procedurile pentru a prelua în administrare Centrul de agrement de la Fişici, pentru a-l renova şi a-l reintroduce în circuitul turistic. Tabăra de la Fişici se află în proprietatea statului şi este administrată de Ministerului Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Buzău.

"Ministerul ne-a pus în vedere să facem această trecere pentru a putea să investim acolo. În viitor va fi refăcută, iar destinaţia va fi cea iniţială, de tabără", declara atunci Cristi Romanescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

De asemenea, potrivit proiectului de descentralizare, patru cinematografe şi trei grădini de vară ar urma să fie preluate în administrare de consiliile locale. Astfel, cinematograful şi grădina de vară din Monteoru, ambele închise, ar urma să fie preluate de Consiliul Local Merei.

"La cinematograful din Monteoru a existat un investitor care a dat discotecă până în vara acestui an, dar care a renunţat. Acum, grădina de vară arată jalnic. Cu toate acestea, dacă o vom prelua, am putea să o dăm în administrare Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sărata Monteoru care să o reabiliteze şi să facă ceva în zonă, altfel nu am dispune de bani din bugetul local pentru investiţii", a declarat primarul comunei Merei, Ștefan Chircă.

Cinematograful din Monteoru a fost construit în anul 1958 şi se află într-o stare avansată de degradare, fiind reparat provizoriu de diverşi investitori care l-au concesionat, în ultimii ani, pe perioada verii. Şi grădina de vară din Monteoru se află într-o stare deplorabilă, fără bănci, cu scările din ciment distruse.

De asemenea, Consiliul Local Municipal Buzău ar putea prelua fostul Cinematograf "Tineretului" şi grădina de vară din apropierea acestuia, precum şi Cinematograful "Dacia".

Viceprimarul din Buzău, Fănică Bîrlă, a declarat că Primăria are un proces de executare silită pentru preluarea Cinematografului "Dacia" din oraş.

"Cinematograful «Dacia» este în proprietatea municipalităţii din anul 2009, dar faptic această predare nu s-a realizat niciodată pentru că foştii proprietari nu au dorit să constituie comisia care ar fi trebuit să predea obiectivul. Acum, Primăria Buzău se află deja în proces de executare silită pentru preluarea Cinematografului «Dacia». În ceea ce priveşte celelalte două locaţii, respectiv Cinematograful «Tineretului» şi grădina de vară, aşteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile pentru că, deocamdată, nu am primit niciun fel de documentaţie", a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Fănică Bîrlă.

Fostul Cinematograf "Tineretului" din Buzău şi grădina de vară din apropierea acestuia au fost concesionate de mai bine de zece ani unui afacerist din Buzău, care a investit în amenajarea unor cluburi. Astfel, grădina de vară este în prezent modernizată, aici funcţionând o cafenea, iar în fostul cinematograf a fost amenajat un club.

Cinematograful "Dacia" şi-a păstrat destinaţia iniţială, fiind în prezent deschis publicului.

Şi Consiliul Local Municipal din Râmnicu Sărat ar putea primi în administrare, potrivit proiectului de descentralizare, Cinematograful "Progresul" şi grădina de vară, date în folosinţă în anul 1970, care în prezent sunt concesionate unor investitori privaţi, fiind transformate în cluburi.

Reorganizări în domeniile transporturilor, agriculturii, culturii, turismului, învăţământului preuniversitar, muncii, mediului, pescuitului, sănătăţii, sportului sunt preconizate în varianta de lucru a proiectului de descentralizare discutată de vicepremierul Liviu Dragnea cu partidele parlamentare.

Modificările legislative propuse vizează descentralizarea competenţelor de la nivel central la nivel local, prin înfiinţarea unor structuri în subordinea consiliilor judeţene, respectiv a consiliilor locale şi reorganizarea unora dintre serviciile publice deconcentrate ale ministerelor sau a altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

CJ Vaslui: Nu avem bani pentru a investi în obiective în paragină, le preluăm doar cu finanţare

Autorităţile locale vasluiene, care ar urma să preia în administrare mai multe cinematografe, tabere şcolare şi baze sportive aflate în paragină de peste 20 de ani, sunt de acord cu acest transfer, cu condiţia asigurării sursei de finanţare pentru reabilitarea şi întreţinerea acestora.

Consiliul Judeţean Vaslui şi Primăria Vaslui împărtăşesc ideea descentralizării şi transmiterii spre administrare de la nivelul unor ministere spre consiliile locale sau judeţene a unor obiective sociale, culturale şi sportive, conform proiectului de lege privind descentralizarea iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea.

În opinia autorităţilor locale, care ar urma că preia cinematografe, tabere şcolare şi baze sportive aflate în paragină, Guvernul este cel care ar trebui să asigure, cel puţin într-o primă etapă, sursa de finanţare pentru refacerea şi întreţinerea acestor obiective.

Potrivit proiectului de lege privind descentralizarea, Consiliul Local Vaslui ar urma să preia baza sportivă a Clubului Viitorul, terenurile deţinute, cantina cu spaţiile de cazare, precum şi Sala Polivalentă din Vaslui.

Totodată, în administrarea municipalităţii vasluiene ar urma să treacă şi cele două cinematografe din Vaslui, respectiv "Modern", construit în 1972, şi "Independenţa", dat în folosinţă în 1987. Închise la scurt timp după revoluţie, cele două cinematografe sunt în paragină.

"Este bine că ne dau aceste cinematografe, dar ce am putea face cu ele în condiţiile în care la acţiunile pe care le organizăm la un mall din municipiu nu reuşim să umplem săli de 50 de locuri? Ei vor să ne oblige să le menţinem obiectul de activitate, adică proiecţia de filme, timp de 15 ani. Imaginaţi-vă că numai pentru reabilitarea lor ne-ar trebui vreo patru milioane de euro, iar pe urmă va trebui să pompăm bani în ele ani la rândul. Trebuie să se înţeleagă că lumea nu mai vine la cinematograf, mai ales de nivelul celor de pe timpul comuniştilor, cu 500 de locuri. Au mai fost tentative de predare a acestor obiective, dar fără a se asigura o finanţare de la nivel central nu avem ce face cu acestea", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.

În schimb, el s-a arătat încântat de ideea preluării bazei sportive a Clubului Viitorul, în care Guvernul a făcut investiţii în ultimii ani.

"Baza sportivă arată bine în momentul de faţă şi chiar ne-am exprimat dorinţa să o preluăm. Echipa de handbal este deja pe primul loc în liga secundă şi ne dorim promovarea, astfel încât vom putea investi în Sala Polivalentă pentru asigurarea confortului spectatorilor. Ceea ce-mi pare rău este că Guvernul nu a luat în calcul solicitarea noastră privind preluarea taberei de la Poiana Căprioarei, pe care am putea-o reabilita cu resurse proprii şi să o redăm circuitului naţional. De aceea, vom face o obiecţie la proiectul de lege şi vom solicita acest obiectiv", a mai spus primarul Vasile Pavăl.

Un alt obiectiv pe care şi l-ar dori primarul Pavăl este şi Palatul Copiilor Vaslui, aflat pe lista de patrimoniu naţional, însă acest edificiu va trece, potrivit proiectului de lege privind descentralizarea, la Consiliul Judeţean Vaslui.

De asemenea, tot de autorităţile judeţene ar urma să fie preluată şi Tabăra Şcolară Tălăşmani, închisă de aproximativ 20 de ani.

"Acolo este o tabără părăsită, pe care am vrut cândva să o preluăm pentru a o transforma într-un centru de bătrâni. Dacă ne vor preda aceste obiective fără să ne dea şi banii pentru reabilitare, nu prea vom avea ce face cu ele şi vor rămâne aşa cum sunt în continuare. Noi nu avem niciun leu să investim de la bugetul judeţului, în condiţiile în care nu mai avem bani să asigurăm plata salariilor la primării", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi.

Tot în judeţul Vaslui, un alt obiectiv care ar urma să treacă în administrarea autorităţilor locale, respectiv a Consiliului Local Bârlad, este Cinematograful "Bârladul”, construit în 1953. Primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere legat de acest transfer.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici