Un tablou unicat al lui Horea descoperit la Bucureşti şi expertizat la Sibiu

Un tablou dintr-o colecţie privată, realizat în ulei din Ioan Constande, care îl înfăţişează pe Vasile Ursu Horea, este în expertizare la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

1276 afișări
Imaginea articolului Un tablou unicat al lui Horea descoperit la Bucureşti şi expertizat la Sibiu

Un tablou unicat al lui Horea descoperit la Bucureşti şi expertizat la Sibiu

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, Muzeul Naţional Brukenthal prezintă un tablou inedit, necunoscut până acum al unuia dintre căpeteniile răscoalei din 1784 - Horea.

„Aşa cum se cunoaşte artişti transilvăneni Franz Neuhauser şi Anton Steinwald din Sibiu, la comanda guvernatorului Samuel von Brukenthal realizează chipurile lui Horea, Cloşca şi Crişan în timpul când erau întemniţaţi la Alba Iulia. Lucrul acesta este menţionat şi în cel mai important volum dedicat răscoalei din 1784 Răscoala lui Horea, de D. Prodan, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1984. Autorul spune: „La închisoare căpitanii au mai fost văzuţi şi de pictori. Unele portrete sunt evident autentice, făcute de cei care i-au văzut sau după asemenea portrete, imaginile sunt aceleaşi în maniere diferite. Cele mai aproape de realitate, mai vii, ne par cele păstrate în Muzeul Brukenthal din Sibiu, făcute de pictorul de la curtea guvernatorului”. (pag. 450) În decursul timpului O. Beu are meritul de a fi descoperit la Muzeul Naţional din Budapesta şi gravurile lui Horea, Cloşca şi Crişan făcute de artistul şi curatorul colecţiei lui Brukenthal – Franz Neuhauser”, transmit reprezentanţii Muzeului.

Născut în apropierea Sebeşului – Alba la Rahău, Ioan Costande a studiat între anii 1834-1843 la Academiile de Arte Frumoase din Budapesta şi Viena. Din acest considerent, în marea majoritate a lucrărilor sale se semnează ca Pictor academic. A rămas în istoria artei din România ca unul din principalii pictori dar mai ales desenatori şi litografi. A fost profesor la Institutul „Terezianum” din Sibiu, din 1841 şi participant la Revoluţia din 1848 în calitate de comandant al garzilor civile din Ocna Sibiului.

„Zilele trecute am primit pentru expertiză la Muzeul Naţional Brukenthal un tablou, dintr-o colecţie privată realizat în ulei de Ioan Constande ce îl înfăţişează pe Vasile Ursu Horea. Lucrarea este importantă din cel puţin două considerente. Unul este faptul că acest tablou în ulei este realizat de Ioan Constande. Astăzi se mai păstrează puţine lucrări în ulei realizate de acest artist transilvănean. Pe piaţa de artă, în muzee şi în colecţii private sunt însă multe gravure realizate de Constande însă nu lucrări în ulei. Şi în colecţia Muzeului Brukenthal avem gravuri realizate după desenele lui Constande. Un al doilea fapt important este acela că personajul întruchipat de Ioan Constande este Horea, o figură istorică importantă a României. Această lucrare o consider importantă atât pentru istoria artei, pentru recuperarea creaţiei lui Ioan Constande şi pentru întregirea galeriei artistice a chipurilor lui Horea realizate în decursul istoriei. Sperăm că această lucrare, prin generozitatea colecţionarului din Bucureşti, să poată fi expusă şi văzută de public anul acesta la Muzeul Naţional Brukenthal”, a spus directorul interimar al Muzeului Brukenthal, Alexandru Chituţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici