Un ziarist din R.Moldova se declară agent SIE şi cere azil politic la Chişinău

Ziaristul Mihai Conţiu de la cotidianul Moldova Suverană, care susţine că a activat timp de opt ani ca agent al Serviciului român de Informaţii Externe, îi cere azil politic preşedintelui moldovean, într-un articol publicat miercuri în ediţia online a ziarului.

4 afișări
Imaginea articolului Un ziarist din R.Moldova se declară agent SIE şi cere azil politic la Chişinău

Imagine preluată de pe site-ul ziarului Moldova Suverană

Conţiu, care s-a mai declarat şi în trecut agent al serviciilor române de informaţii, susţine că nu a acţionat împotriva intereselor Republicii Moldova, nu a comis fapte penale "faţă de legislaţia naţională a Moldovei şi nici a României", nu a "subordonat propriilor interese" nici o instituţie moldovenească, preferând "să se descurce cu onorariile" SIE şi, "o scurtă perioadă de timp şi cu retribuţii suplimentare din partea Serviciului Român de Informaţii".

El afirmă că domeniul său de activitate viza criminalitatea organizată, nu numai în spaţiul moldovenesc, ci şi în alte ţări, precum şi "sectoare mediatice, culturale sau de învăţământ care au beneficiat de bani româneşti, au deturnat diverse sume sau ajutoare din România".

Conţiu susţine că în luna noiembrie a primit un "plic-şantaj-ameninţare voalată", care conţinea fotocopii ale unor "hârtii care nu puteau proveni decât din arhiva SIE sau din anumite seifuri în care acestea au fost depozitate pentru astfel de scopuri". Declarând că nu poate fi "incriminat ca trădător al României, ci o victimă", el afirmă că, după ce a publicat în ziar informaţii despre activitatea sa de agent, "intimidările (...) au continuat şi continuă să curgă sub diverse forme".

Conţiu afirmă că, din aceste motive, este nevoit ca, pentru protecţia sa oficială şi legală, să solicite azil politic în Republica Moldova. El adaugă că nu cere "nici un privilegiu de la statul R.Moldova", dispunând de un loc de muncă şi posibilităţi de a se întreţine.

Mihai Conţiu a publicat, în Moldova Suverană, o serie de articole în care s-a declarat agent al serviciilor româneşti de informaţii, lansând atacuri dure la adresa României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici