Valentin Şerban este marele câştigător al finalei de vioară la Concursul Enescu

Valentin Şerban a câştigat marele premiu al secţiunii de vioară la Concursul Internaţional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare şi în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român.

375 afișări
Imaginea articolului Valentin Şerban este marele câştigător al finalei de vioară la Concursul Enescu

FOTO: Instagram @valentinserban_violinist

Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

Valentin Şerban, în vârstă de 31 de ani, a obţinut diploma de licenţă la Universitatea Transilvania din Braşov şi a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franţa, Germania, Austria şi Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 şi concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

Câştigătoarea locului al doilea, Jaewon Wee, în vârstă de 21 de ani, a interpretat în Finală Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 77 de Brahms. Jaewon Wee urmează programul de master la Juilliard School, sub îndrumarea lui Ronald Copes. A absolvit cursurile de licenţă la Universitatea Naţională de Arte din Coreea, unde a studiat cu Nam Yun Kim, Koichiro Harada şi Takashi Shimizu. A concertat în cadrul Festivalului de la Aspen şi al Festivalul Internaţional din Busan. A fost laureată la Concursul Internaţional Menuhin şi la Concursul Internaţional pentru Tineri Muzicieni Ceaikovski.

Locul al treilea a fost ocupat de Tassilo Probst (19 ani), care a intepretat în Finală Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 35 de Ceaikovski. Tassilo Probst a studiat cu profesorii Sonja Korkeala, Ingolf Turban şi David Frühwirth. Cântă pe o vioară Giovanni Grancino din 1690, pusă la dispoziţie de Deutsche Stiftung Musikleben. A obţinut premiul al II-lea la Concursul Internaţional pentru Tineri Violonişti Louis Spohr de la Weimar în 2019.

Premiul I al Concursului Internaţional George Enescu 2021 este în valoare de 15.000 euro. Câştigătorul primului loc are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, şi beneficiază, de asemenea, de premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională. Premiul al doilea este de 10.000 Euro, iar premiul al treilea de 5.000 Euro. Premiile secţiunii de Vioară se ridică la 30.000 euro.

Trofeul ediţiei din 2020/2021, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat de artista Iulia Năstase din sticlă prelucrată şi gravată manual, special pentru Concursul Enescu şi inspirat de tema ediţiei, Frumuseţe în Viaţă.

La festivitatea de premiere s-au acordat şi câteva premii speciale. Astfel, organizatorii iPalpiti Festival of International Laureats 2021 au oferit şansa de a participa la acest eveniment de amploare finaliştilor Tassilo Probst şi Jaewon Wee. Participarea va implica susţinerea unor recitaluri în săli de concerte renumite, cum ar fi Disney Concert Hall, costurile necesare deplasării muzicienilor fiind acoperite integral de către organizatori. Desfăşurat în Los Angeles, Statele Unite ale Americii, iPalpiti Festival of International Laureats 2021 are ca scop susţinerea tinerilor muzicieni sub 30 de ani cu un talent deosebit. Aceste premii au fost puse la dispoziţie de dirijorul şi violonistul Eduard Schmieder, membru al juriului ediţiei de anul acesta a Concursului Internaţional George Enescu.

De asemenea, a fost acordat şi un premiu special, oferit de Academia Kronberg, celui mai tânăr finalist de la secţiunea Vioară, Tassilo Probst, în vârstă de 19 ani.

Câştigătorii premiilor I de la cele trei secţiuni ale Concursului sunt invitaţi speciali într-un concert în prestigioasa sala de concerte Musikverein din Viena în data de 15 octombrie 2021, alături de Slovak Radio Symphony Orchestra sub magheta maestrului Yalchin Adigezalov. Premiul este oferit de IMK, prin amabilitatea lui Igor Petrushevski, membru al juriului.

Juriul a mai oferit un premiu special, în valoare de 4.000 euro, pentru cel mai bun acompaniator al sonatelor pentru pian şi vioară de George Enescu, pianistului Alberto Ferro. Acesta l-a acompaniat în semifinală pe Giuseppe Cardaropoli (Italia). Premiul este o recunoaştere a calităţii interpretării pianistului, în condiţiile în care lucrările prezentate sunt recunoscute ca fiind foarte dificile.

Preşedintele Juriului de vioară, Dmitry Sitkovetsky, a anunţat rezultatele pe scena Ateneului Român. Alături de acesta, din juriul de specialitate au făcut Remus Azoiţei, Koichiro Harada, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Igor Petrushevski, Eduard Schmieder şi Krzysztof Wegrzyn. Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid: 6 membri ai juriului sunt prezenţi la Bucureşti, urmărind recitalurile semifinaliştilor în direct, la Ateneul Român, iar 2 au vizionat prestaţiile tinerilor muzicieni prin transmisiune online.

Concursul Internaţional George Enescu 2020 a derulat prima fază în cursul anului trecut, cu promisiunea de a aduce Frumuseţe în viaţă, în pofida pandemiei. Concursul s-a reinventat în online cu o premieră în lumea muzicii clasice internaţionale - primele două etape ale secţiunilor au fost organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiţia în contextul pandemic. Astfel, 205 tineri artişti au putut să-şi urmeze visul şi să participe la Concurs, între 29 august şi 20 septembrie 2020. Ultimele două etape – Semifinalele şi Finalele – sunt organizate live, la Bucureşti, la Ateneul Român, între 12 şi 23 mai 2021, cu public în sală.

În 2020, Concursul Internaţional George Enescu a oferit mai mult decât muzică şi competiţie. Mesajul ediţiei din acest an este Frumuseţe în viaţă, iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu şi-a propus să arate că avem cu toţii puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viaţa şi frumuseţea. Într-o lume bulversată, redusă la tăcere şi la izolare de pandemie, am creat un model de rezilienţă pornind de la nevoia de frumuseţe în viaţă, indispensabilă umanităţii noastre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici