Wim Wenders: TIFF este un brand excelent pentru Cluj

Cineastul Wim Wenders, invitatul special al ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), afirmă că TIFF este un brand excelent pentru Cluj şi are o reputaţie foarte bună în străinătate.

53 afișări
Imaginea articolului Wim Wenders: TIFF este un brand excelent pentru Cluj

Wim Wenders: TIFF este un brand excelent pentru Cluj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Wim Wenders a declarat joi într-o conferinţă de presă că trebuie să fie eficientizate relaţiile dintre autorităţi şi festival, iar TIFF trebuie apreciat la adevărata sa valoare.

"TIFF a devenit un brand excelent de-a lungul anilor, are o bună reputaţie, mai mult decât multe alte festivaluri din Europa. Politicienii locali ar trebui să îşi privească propriul lor loc din afară, pentru că nu ies, să aibă şi alte perspective şi, uitându-se la Cluj din alt loc, ar vedea şi înţelege ce înseamnă acest brand al Clujului pentru oraş. Chiar şi oraşul Berlin are aceeaşi problemă, Berlinul are o reputaţie foarte bună printre tineri pentru cultura sa underground, iar oraşul Berlin distruge locurile unde aceste lucruri se întâmplă, fără să îşi dea seama cât de importante sunt. Politicienii locali sunt adesea orbi în faţa a ceea ce ţin în propriile mâini", a spus Wenders.

Wenders a afirmat că la Cluj-Napoca va primi un premiu nu pentru întreaga carieră, ci pentru "mijlocul carierei".

"Cu premiile e foarte ciudat: când eşti tânăr şi primeşti un premiu, te crezi regele lumii, apoi te duci la alte festivaluri crezând că vei primi şi alte premii, pentru că ai făcut filme mai bune decât cel premiat, apoi nu mai primeşti premii sau primeşti şi nu ştii de ce, apoi, după ce treci de mijlocul vieţii, primeşti distincţii pentru întreaga carieră. Eşti bucuros că le primeşti, te întrebi de ce, pentru că te simţi prea tânăr pentru a primi premiu pentru întreaga viaţă şi la Academia Europeană avem tendinţa de a le spune «premii pentru jumătatea timpului», nu pentru întreaga carieră", a povestit Wenders.

Wenders a adăugat că munca de preşedinte al Academiei de Film Europene este o slujbă stranie, are mult de lucru, asemenea unui politician, trebuie să găsească finanţare.

"Există un moment de glorie care este premiera, apoi încă un an de muncă fără glorie. Mă bucur că există Academia, a fost fondată în 1988 şi mi-aş fi dorit să fie cu 50 de ani mai devreme, ar fi ajutat conştientizarea cinematografiei europene dacă fondam Academia cel târziu la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Academia a creat un efect de a fi împreună al cinematografiei şi am acceptat postul când s-a retras Ingmar Bergman", a explicat el.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Wenders a spus că a fost foarte impresionat de cultura aborigenilor din Australia, de la care a pornit filmul "Until the end of the world", de faptul că religia lor este pământul.

Wenders a mai spus că pentru el sunt foarte importante titlurile filmelor şi că realizatorii români de film au inventat titluri foarte bune, precum "Eu când vreau să fluier, fluier" (regia Florin Şerban).

Regizorul, scenaristul, directorul de imagine şi producătorul german Wim Wenders este invitat special la TIFF şi va primi premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană.

Una dintre cele mai influente figuri ale cinematografiei europene a ultimelor decenii, Wenders este preşedintele Academiei de Film Europene din 1996 şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Noului Cinema German, mişcarea-manifest care a marcat istoria filmului în anii '70. Wim Wenders a primit peste 45 de distincţii la festivaluri de filme prestigioase, precum şi trofee sau nominalizări la cele mai importante premii cinematografice din lume. Printre acestea se numără Palme d'Or - distincţia supremă a Festivalului de Film de la Cannes ("Paris, Texas" - 1984), Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia ("Starea lucrurilor/ The State of Things" - 1982), Premiul BAFTA ("Paris, Texas" - 1984), Premiul Academiei de Film Europene ("Wings of Desire" - 1988) şi nominalizarea la premiul Oscar ("Buena Vista Social Club" - 1999). De asemenea, Wim Wenders este membru al prestigiosului ordin paneuropean "Pour le Mérite".

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară la Cluj-Napoca, până duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici