Ai credit în franci elveţieni? Care este cursul monedei şi ce soluţii au băncile
Francul elveţian a atins un nou maxim istoric, referinţa publicată de BNR, de 4,0865 unităţi, fiind cu 6,44 bani peste cursul de schimb valabil marţi, după ce moneda elveţienă a continuat să se întărească faţă de cea europeană.
Franci elveţieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În sesiunea precedentă, paritatea a fost de 4,0221 lei/franc elveţian.
Francul elveţian a scăzut uşor miercuri, după ce Banca Naţională a Elveţiei a anunţat noi măsuri agresive de stopare a aprecierii monedei, însă şi-a reluat ulterior trendul ascendent şi este în creştere cu 0,3% faţă de euro, transmite Reuters.
Francul a urcat marţi cu 5%, apropiindu-se de paritate faţă de euro la un record istoric de 1,0075 franci/euro, şi se tranzacţionează miercuri la un curs de 1,0387 franci/euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
OTP Bank, prima bancă ce oferă clienţilor cu credite în franci reducerea dobânzii şi amânarea plăţii principalului
OTP Bank propune clienţilor reducerea cu un punct procentual a dobânzii pe un interval de şase luni-doi ani şi amânarea plăţii principalului pe un termen de până la doi ani pentru clienţii care au contractat credite în franci elveţieni, pentru a contrabalansa aprecierea puternică a francului.
Orice client va solicita aceste facilităţi le va primi, trebuie doar să vină la bancă. Cumularea celor două măsuri duce, pe medie, la o relaxare a plăţilor de 20-30%", a declarat miercuri Gabriel Creţu, director executiv Vânzări şi Reţea la OTP Bank România.
Reducerea cu un punct procentual este valabilă în primă fază pentru şase luni, perioadă în care banca estimează o corecţie după aprecierea foarte puternică a francului elveţian, care s-a apropiat de paritatea de unu la unu cu euro, dar această facilitate va putea fi prelungită la cerere din şase în şase luni.
Efectul amânării plăţii principalului cu doi ani s-ar putea diminua, dacă la închiderea acestei perioade clientul optează pentru lungirea maturităţii cu încă doi ani.
"Sperăm ca rata de schimb să revină în intervalul 1,2-1,3 franci pe euro în următoarele trei luni. Dacă banca centrală a Elveţiei a indicat acest target, pe asta mizăm şi noi, deocamdată nu suntem mai optimişti. Structural, românii au încredere în ceasurile elveţiene. Să sperăm că o să funcţioneze şi în acest caz", a mai spus Creţu.
Oficialul OTP a arătat că pentru moment rata de neperformanţă pe creditele ipotecare în franci elveţieni este similară celei înregistrate la creditele în euro, dar, având în vedere aprecierea foarte rapidă a francului, banca a decis să adopte măsuri proactive, chiar dacă apreciază evoluţia cursului monedei elveţiene ca o bulă speculativă, "care se va sparge, ca orice bulă".
OTP are un portofoliu de 13.800 de clienţi, care au contractat credite ipotecare în franci elveţieni, ceea ce înseamnă 70% din total portfoliu. Aprecierea francului a dus valoarea totală a creditelor în această monedă la 80% din suma acordată de bancă sub forma creditelor ipotecare.
Creditele cu întârzieri la plată de peste 90 de zile reprezintă, ca valoare, 8% din totalul împrumuturilor ipotecare în franci, iar ca număr doar 4%.
OTP estimează, bazându-se pe informaţiile publicate în presă, că deţine al treilea volum de credite ipotecare în franci din România, fiind devansat de alte două bănci.
Creţu apreciază că îngheţarea cursului la acest nivel, soluţie adoptată de guvernul ungar, nu reprezintă o variantă viabilă, iar din experienţa băncii-mamă nu reiese că au fost foarte multe solicitări în acest sens.
"Noi avem produsul de îngheţare a cursului, dar nu credem că este o variantă bună. Cum să îngheţi la 4 lei francul? Dacă soluţia ar fi fost bună, am fi avut o presiune cel puţin în Ardeal pe astfel de solicitări, dar nimeni nu vine cu asemenea propunere", a explicat Creţu.
Pe de altă parte, oficialul OTP atrage atenţia că nu doar francul elveţian s-a apreciat puternic, ci prin comparaţie cu 2007 şi moneda europeană a câştigat teren semnificativ, astfel că un credit acordat în lei ar fi avut în acest moment o rată aproximativ egală cu unul în franci sau în euro.
"Orice paralelă am face, de fapt, perspectiva este cea îngrijorătoare. Adevărul este că au fost luate credite în franci pentru că nimeni nu s-ar fi încadrat la împrumuturile în lei", a explicat Creţu.
El a adăugat că nici în acest moment creditul ipotecar în lei nu este o soluţie viabilă, comparativ cu creditul în valută.
Banca Naţională a Elveţiei a anunţat noi măsuri de combatere a aprecierii francului
Banca Naţională a Elveţiei a anunţat miercuri noi măsuri de combatere a aprecierii francului, printre care se numără creşterea lichidităţii pe piaţa monetară şi efectuarea unor tranzacţii valutare swap.
"Supraevaluarea masivă a francului elveţian ameninţă dezvoltarea economiei în Elveţia şi a crescut puternic riscurile privind stabilitatea preţurilor", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Banca centrală a arătat că va urmări atent evoluţiile de pe piaţa valutară şi, dacă va fi necesar, va lua noi măsuri de combatere a aprecierii francului.
Banca Naţională a Elveţiei a surprins pieţele cu o săptămână în urmă, când a redus dobânzile în banda 0-0,25%, respectiv "cât mai aproape de zero", şi a anunţat că va creşte semnificativ volumul de franci din piaţa monetară.
Măsurile de lichiditate anunţate miercuri de bancă au fost folosite ultima dată în 2008.
Analişti: Aprecierea francului nu poate fi oprită decât prin intervenţia directă a băncii centrale sau prin introducerea unor mecanisme de control al fluxurilor de capital
Alături de aur, francul elveţian este considerat unul dintre puţinele active sigure rămase pentru investitorii care caută să-şi adăpostească averile de criza datoriilor de stat din Europa şi de problemele economice ale Statelor Unite.
"Credem că Banca Elveţiei va continua să combată aprecierea francului în această manieră, însă pieţele vor duce propria luptă. Se pare că vor un test de paritate euro-franc. Cu sau fără intervenţie, francul rămâne adăpostul preferat de investitorii de pe pieţele valutare", a deciarat un analist al Informa Global Markets.
Investitorii apreciază francul în perioade de criză datorită stabilităţii politice din Elveţia, poziţiei neutre adoptate de ţară, nivelului scăzut al datoriei guvernamentale şi excedentului de cont curent.
Popularitatea monedei elveţiene a fost amplificată recent de atractivitatea tot mai scăzută a dolarului şi a monedei euro.
Exportatorii elveţieni au cerut Băncii Elveţiei şi guvernului să ia măsuri, iar banca centrală admite, în comunicatul transmis miercuri, că aprecierea puternică a francului afectează dezvoltarea economică a Elveţiei.
Nestle, cel mai mare producător de alimente din lume, a anunţat miercuri că aprecierea francului i-a redus veniturile din vânzări cu 13,8% în prima jumătate a anului, deşi din punct de vedere operaţional afacerile grupului au avut performanţe solide.
"La acest curs, este imposibil ca exportatorii elveţieni să rămână competitivi, deci era nevoie de măsuri. Banca Elveţiei ezită clar să acţioneze pe partea de cerere după intervenţia încheiată fără succes în 2010, dar pe de altă parte ar putea opta pentru dobânzi negative", comentează un analist al Sarasin.
Banca centrală a fost criticată dur de politicieni şi de opinia publică după ce a raportat pierderi uriaşe în urma unor intervenţii nereuşite derulate în urma crizei financiare globale, în 2009 şi 2010, pentru a stopa aprecierea francului.
Elveţia a apelat ultima dată la dobânzi negative în anii '70, când francul era propulsat de criza petrolului, însă măsura nu a avut un impact semnificativ atunci şi ar putea fi dificil de implementat în prezent, într-o economie atât de deschisă.
"O dobândă negativă ar putea funcţiona. Un risc semnificativ asociat acestei variante este însă impactul asupra sectorului bancar", scriu şi analiştii Nomura într-un studiu.
Guvernul elveţian a respins luna trecută impunerea unor controale de capital sau implementarea unor reduceri de taxe pentru exportatori pentru a ajuta economia, dar a anunţat luni, după o şedinţă de urgenţă privind aprecierea francului, că analizează noi măsuri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO