AIE: Procesul "fragil" de relansare economică va fi afectat de creşterea preţurilor petrolului

Procesul "fragil" de relansare economică va avea de suferit dacă preţurile petrolului se menţin peste pragul de 70 de dolari pe baril sau cresc cu mult peste acest nivel, a declarat econiomistul-şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol.

20 afișări
Imaginea articolului AIE: Procesul "fragil" de relansare economică va fi afectat de creşterea preţurilor petrolului

AIE: Procesul "fragil" de relansare economică va fi afectat de creşterea preţurilor petrolului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Birol a arătat că nu doreşte ca Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să adopte, la reuniunea programată pentru 9 septembrie, decizii care ar majora semnificativ cotaţiile ţiţeiului, la niveluri care să afecteze redresarea economiei mondiale.

"Decizia pe care eu cred că o vor lua va sprijini relansarea economică, nu va afecta speranţele de redresare. Nu am vrea să vedem preţurile la niveluri care să genereze riscuri pentru economia mondială", a arătat oficialul AIE.

El a subliniat că preţuri ale petrolului mai mari sau egale cu 70 de dolari pe baril ar reprezenta "o problemă" pentru procesul de redresare economică.

"Dacă preţurile urcă peste nivelurile acutale, cred că vor apărea probleme pentru relansarea economică. 70 sau mai mult, în special pentru ţările cu statut de importator net", a arătat Birol.

Economistul-şef al AIE a mai afirmat, în interviul acordat agenţiei Reuters, că cererea de gaze naturale din Europa nu justifică apariţia a două gazoducte de mare capacitate, referindu-se la Nabucco şi South Stream.

Proiectul Nabucco are ca scop reducerea dependenţei Europei de gazele naturale din Rusia, prin importul de gaze din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria.

South Stream, dezvoltat de grupul rus Gazprom şi cel italian Eni, va transporta gaze naturale extrase din Rusia prin sud-estul Europei către Italia, tranzitând de asemenea Turcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici