Baconschi: Vrem să dezvoltăm pe cât se poate prezenţa investiţională franceză în România

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, care va face, marţi şi miercuri, o vizită oficială la Paris a declarat, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV, că autorităţile române doresc să dezvolte pe cât se poate prezenţa investiţională franceză în România.

19 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Vrem să dezvoltăm pe cât se poate prezenţa investiţională franceză în România

Baconschi: Vrem să dezvoltăm pe cât se poate prezenţa investiţională franceză în România (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Vrem să dezvoltăm pe cât se poate prezenţa investiţională franceză în România. Nu decide Guvernul. Suntem într-o economie liberă, într-o piaţă liberă, cu o economie larg privatizată deci nu putem decât să indicăm nişte idei", a spus el la emisiunea "După 20 de ani".

Întrebat dacă subiectul construirii de noi reactoare la centrala de la Cernavodă au constituit o miză în disputa cu Franţa, ministrul a ţinut să precizeze că nu se poate vorbi despore o dispută.

"Nu aş numi ceea ce se întâmplă acum o dispută. Pur şi simplu Franţa are o altă viziune decât noi în ceea ce priveşte chestiunea Schengen. Noi am spus că suntem pregătiţi, grupul Sch-eval a adoptat raportul despre România, aşteptăm un aviz favorabil al Parlamentului European şi avem o majoritate de state membre care spun că pur şi simplu aceleaşi reguli trebuie aplicate şi României", a explicat el.

Referindu-se apoi la reactoarele de la Cernavodă, ministrul a spus că este "o posibilitate deschisă şi extinderea programului nuclear acolo sau în alt sit cu tehnologie europeană, posibil franceză sau cu alta".

"Este un subiect pe agendă, dar am constatat că deocamdată Guvernul României nu a luat o decizie în acest sens pentru că probabil au lipsit resursele pentru continuarea programului", a adăugat el.

Ministrul a spus că în întâlnirile pe care le va avea la Paris va trece în revistă toate subiectele bilaterale şi cele regionale - R.Moldova, deficitele publice, PAC, Pactul de stabilitate. "Slavă Domnului, sunt suficiente subiecte pe masă", a conchis ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici