CNBC: În Europa se intensifică un război al preţurilor serviciilor 4G

Concurenţa dintre companiile de telecomunicaţii pentru atragerea şi păstrarea clienţilor se intensifică cu oferte de furnizare a serviciilor 4G fără costuri suplimentare, ultimul anunţ în acest sens fiind făcut luni de operatorul francez Bouygues, relatează CNBC.

406 afișări
Imaginea articolului CNBC: În Europa se intensifică un război al preţurilor serviciilor 4G

CNBC: În Europa se intensifică un război al preţurilor serviciilor 4G (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bouygues a luat decizia să ofere pe piaţa franceză servicii 4G fără tarife suplimentare la doar o săptămână după un anunţ similar al furnizorului concurent Iliad.

Deciziile pun presiune pe alţi operatori din Franţa, Orange şi Vivendi, să le urmeze exemplul şi semnalează o concurenţă tot mai intensă în sectorul telecomunicaţiilor mobile, unde companiile care se luptă cu declinul veniturilor acţionează agresiv pentru a se diferenţia de companiile rivale.

Serviciile 4G, care oferă conectare la Internet mobil de mare viteză, au devenit un subiect major de interes atât pentru companii cât şi pentru utilizatori, consideră Daniel Gleeson, analist la IHS Global Insight.

Gleeson consideră că pot fi câştigaţi bani din 4G, dar mulţi operatori europeni care au decis să îşi taxeze suplimentar clienţii pentru aceste servicii au abordat domeniul într-o manieră greşită.

"Taxarea suplimentară a serviciilor 4G pare logică, dar de fapt îndepărtează utilizatorii. Mai ales într-o regiune unde clienţii sunt foarte atenţi la preţuri, cum este Europa, costul suplimentar nu are sens", a spus Gleeson într-o emisiune a CNBC.

În opinia sa, operatorii americani au adoptat o abordare mai logică pentru lansarea reţelelor 4G.

"În loc să crească preţurile pentru 4G, operatorii americani s-au bazat pe creşterea traficului de date, odată cu viteza mai mare a Internetului, pentru obţinerea de venituri suplimentare menite să acopere investiţiile. Este o manieră mai logică şi mai prietenoasă faţă de clienţi", a explicat analistul.

Comentariile sale au avut loc în timp ce surse apropiate situaţiei, citate în weekend-ul trecut de Daily Telegraph, au declarat că planurile de eliminare a tarifelor de roaming în Uniunea Europeană până în 2016 ar putea fi amânate cu trei ani.

Comisia Europeană ar fi vrut ca proiectul să devină lege înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor, dar faptul a devenit improbabil, potrivit publicaţiei britanice.

Operatorii de telecomunicaţii se opun cu vehemenţă eliminării tarifelor de roaming, întrucât le-ar fi afectate profiturile deja în scădere.

Gleeson consideră că amânarea "ar modifica jocul" dar nu într-o mare măsură, având în vedere că există deja operatori care încearcă să reducă în avans unele tarife de roaming, pentru a obţine un avantaj competitiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici