Cursul anunţat de BNR a scăzut marţi cu 0,5 bani, după ce a crescut în ultimele patru şedinţe

Cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut marţi cu 0,5 bani, la 4,4738 lei/euro, primul declin după patru şedinţe de creştere, în contextul unei uşoare reveniri a încrederii pe pieţele financiare europene.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Cursul anunţat de BNR a scăzut marţi cu 0,5 bani, după ce a crescut în ultimele patru şedinţe

Cursul anunţat de BNR a scăzut marţi cu 0,5 bani, după ce a crescut în ultimele patru şedinţe (Imagine: Shutterstock)

Referinţa anunţată de BNR a crescut luni cu aproape 1,5 bani şi a ajuns la 4,4788 lei/euro, cel mai ridicat nivel din aproape nouă luni, pe volume ridicate, determinate de ordinele de cumpărare de euro introduse preponderent de străini. În urmă cu o săptămână, cursul se situa la 4,4386 lei/euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat o paritate de 3,5818 lei, în scădere cu 2,43 bani faţă de luni. Evoluţia leului în raport cu moneda americană este determinată de raportul dintre dolar şi euro pe marile pieţe financiare externe.

Paritatea francului elveţian a coborât cu 0,31 bani, la 3,7255 lei. Cursul francului a crescut luni cu 1,14 bani, la 3,7286 lei, maximul a doi ani.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Cu puţin înainte de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era cotat la 4,4720 - 4,4750 lei/euro, faţă de 4,4818 lei/euro în tranzacţiile derulate la sfârşitul şedinţei de luni.

"Cursul se cotează acum în minimul zilei, iar revenirea a avut loc odată cu îmbunătăţirea sentimentului de pe pieţele europene", a declarat pentru MEDIAFAX dealer-ul unei bănci.

Volumele din prima parte a zilei au fost mai reduse, la aproximativ trei sferturi din media pentru acest interval al zilei. Cursul maxim la care au avut loc tranzacţii a fost de 4,4850 lei/euro, atins în deschiderea pieţei interbancare locale, în timp ce minimul a fost înregistrat la 4,4735 lei/euro spre mijlocul zilei.

În regiune, zlotul a stagnat în raport cu euro, în timp ce forintul s-a depreciat cu 0,7%.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situau marţi la 0,11% - 0,51% pe an, comparativ cu 0,08% - 0,5% pe an luni.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut la 0,25% - 0,74% pe an, de la 0,13% - 0,62% pe an în şedinţa anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a urcat la 1,74% pe an, de la 1,65% pe an luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?