Datoria Termoenergetica la ELCEN a crescut de la 243.000 de lei la un miliard

În 2020, datoria Primăriei Capitalei -Termoenergetica către ELCEN era de 243.965 lei, au spus reprezentanţii ELCEN într-o conferinţă de presă. În doar 4 ani, datoria a ajuns la 1 miliard de lei.

163 afișări
Imaginea articolului Datoria Termoenergetica la ELCEN a crescut de la 243.000 de lei la un miliard

Datoria Termoenergetica la ELCEN a crescut de 4 ori în 4 ani

Potrivit ELCEN, în acest moment, datoria Primăriei Bucureşti în contul subvenţiei neplătite se ridică la circa 600 milioane lei, spun cei de la ELCEN.

„În 2020, datoria PMB-Termoenergetica către ELCEN era de 243.965 lei. În doar 4 ani, datoria a ajuns la 1 miliard de lei. În acest moment, datoria PMB în contul subvenţiei neplătite se ridică la cca. 600 mil lei. Concluzie: situaţia actuală arată că se perpetuează un model de management defectuos. Să cumperi marfă fără să o plăteşti mergând pe premiza ca trebuie asigurată continuitatea serviciului este o strategie care adânceşte şi mai mult problemele deja grave ale sistemului”, arată compania.

Potrivit ELCEN, cei care suferă sunt locuitorii capitalei ce plătesc la timp facturile şi celelalte instituţii racordate la reţea.

Blocarea financiară a ELCEN ar putea pune în pericol orice proiect de modernizare/retehnologizare, spun reprezentanţii companiei.

„În condiţii anterioare similare, determinate de neplata sau plata cu mari întârzieri a subvenţiei de către PMB, datoriile acumulate de RADET către ELCEN de-a lungul anilor au împiedicat orice investiţii majore în grupuri energetice noi, moderne în cadrul ELCEN şi au determinat întrarea în insolvenţă a ELCEN în 2016”, au spus cei de la ELCEN.

Aceştia adaugă că există un risc de îngreunare//blocare a procesului de fuziune Elcen-Termoenergetica din cauza datoriilor acumulate şi neplătite.

„Guvernul pune condiţii în Memorandumul aprobat la începutul acestui an care stabileşte fuziunea ELCEN-Termoenergetica: plata integrală a datoriilor”, potrivit sursei citate.

Soluţia ar fi ca Primăria Municipiului Bucureşti „să-şi asume responsabilitatea pentru asigurarea continuităţii prestării serviciului public de furnizare a apei calde si căldurii către locuitorii bucuresteni onorându-şi obligaţiile de plată. Realizarea fuziunii reprezintă o soluţie care poate să deblocheze această situaţie financiară gravă şi care să asigure premisele pentru realizarea unitară a investiţiilor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici