Franţa susţine că G8 o sprijină pe Lagarde la şefia FMI. Candidatul se apără de acuzaţii

Franţa susţine că liderii G8 o susţin pe Christine Lagarde pentru funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), în timp ce ministrul francez al Finanţelor trebuie să se apere de atacurile legate de o investigaţie privind rolul ei într-un proces încheiat în 2008.

Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului Franţa susţine că G8 o sprijină pe Lagarde la şefia FMI. Candidatul se apără de acuzaţii

Franţa susţine că G8 o sprijină pe Lagarde la şefia FMI. Candidatul se apără de acuzaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a declarat că toţi liderii G8 o susţin ferm pe Lagarde, deşi Franţa a avut grijă să nu discute deschis candidatura ei la şefia FMI în timpul summit-ului de la Deauville de săptămâna trecută, transmite Reuters.

"Între cei opt şefi de stat şi de guvern, plus preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Consiliului European, care au participat la summit, a existat sprijin unanim pentru Christine Lagarde", a declarat Juppe la postul de televiziune Canal+.

Poziţia de director general al FMI este vacantă de peste o săptămână, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn, judecat la New York pentru acuzaţii de tentativă de viol.

Statele Unite au menţinut politica de a nu-şi exprima public sprijinul pentru vreun candidat.

Lagarde are cele mai mari şanse să obţină postul, iar principalul obstacol pentru ministrul francez este posibilitatea deschiderii unei anchete privind rolul său într-o înţelegere încheiată în 2008 prin care a luat sfârşit un litigiu între statul francez şi un influent om de afaceri, Bernard Tapie, aliat al preşedintelui Nicolas Sarkozy în campania prezidenţială din 2007. Tapie a primit suma de 285 milioane euro pentru a renunţa la acuzaţiile împotriva unei bănci de stat.

Opoziţia din Franţa a acuzat-o pe Lagarde de abuz de putere pentru înţelegerea cu Tapie.

Lagarde pune la îndoială baza legală şi factuală a solicitării unui procuror pentru o investigaţie oficială privind rolul ministrului în procesul încheiat în 2008, afirmând că unele aspecte sunt false.

Tapie, fost ministru de stânga, a trecut în 2007 în tabăra lui Sarkozy. Litigiul său cu banca de stat Credit Lyonnais datează însă dinainte de învestirea actualului preşedinte al Franţei şi era încă deschis în 2008.

El a acuzat banca de fraudă la vânzarea participaţiei lui la Adidas în 1993, deoarece preţul final de vânzare a fost mai ridicat decât i s-a comunicat omului de afaceri. Tapie a pierdut procesul în primă instanţă, dar apelul era încă judecat în 2008.

Pentru a pune capăt litigiului, Lagarde a convenit să pună capăt procedurilor judiciare şi să predea cazul unui tribunal de arbitraj, deşi unii oficiali ai ministerului Finanţelor considerau că procesul ar fi trebuit să continue.

Ministrul francez a declarat că are conştiinţa curată cu privire la această situaţie.

Lagarde a vizitat duminică Brazilia în cadrul unui turneu prin care încearcă să obţină sprijinul marilor economii emergente pentru candidatura sa la şefia FMI. Ţările emergente au criticat oficialii europeni pentru că au sugerat că postul ar trebui ocupat de un european.

Pe lângă ministrul francez, singurul candidat la funcţia de director general al FMI este Agustin Carstens, guvernatorul băncii centrale a Mexicului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie