Guvernul a aprobat finanţare de 7,5 miliarde lei pentru IMM-uri

Executivul a aprobat miercuri o ordonanţă de guvern privind finanţarea economiei româneşti, care prevede finanţarea cu 7,5 miliarde de lei a întreprinderilor mici şi mijlocii din construcţii, agricultură, producţie şi intermediere.

371 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat finanţare de 7,5 miliarde lei pentru IMM-uri

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a spus că au fost aprobate programele IMM PROD care reprezintă o trecere de la economia de consum la economia de producţie, dar şi programul Rural Invest. Finanţarea acestor programe este de 4 miliarde de lei.

De asemenea, Câciu a anunţat că va fi finanţat un program foarte important pentru construcţii, programul Garant Construct, care se referă la sprijinirea investiţiilor în domeniul construcţiilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi pentru investiţiile la scară mică la nivelul unităţilor administrativ teritoriale, cu un plafon de garanţii de 2,5 miliarde de lei.

De asemenea, a fost aprobat programul Innovation, care înseamnă sprijin pentru companiile româneşti care vor să acceadă pe pieţele externe, sprijin pentru export, dar şi pentru ceea ce înseamnă transpunerea invenţiilor şi brevetelor în implementare, practic trecerea la implementarea invenţiilor din România.

„Tot astăzi (miercuri - n.r.) am aprobat în guvern şi proiectul de lege privind băncile de dezvoltare din România, un proiect pe care sperăm ca Parlamentul să îl aprobe în regim de urgenţă. Este un proiect important. din punctul meu de vedere, pentru România, pentru că acest tip de bănci şi de dezvoltare care există în mai toate statele europene vor ajuta la dezvoltarea economiei româneşti prin investiţii direcţionate către sectoarele productive ale României”, a spus Adrian Câciu.

Ministrul Finanţelor a anunţat şi concluziile discuţiilor de marţi de la Ecofin.

„România a cerut şi există un acord între state, ca să existe o flexibilizare pe fonduri europene avute la dispoziţie de către statele membre din exerciţiul 2014 - 2020, astfel încât aceste fonduri să poată fi folosite şi pentru combaterea efectelor negative generate de conflictul din Ucraina. De asemenea, o serie de mecanisme care pot fi îndreptate, direcţionate, mecanisme care au fost folosite în timpul pandemiei COVID-19 să fie direcţionate prin noi instrumente stabilite la nivel european către economiile statelor membre pentru sprijinul economiei şi a cetăţenilor. Evident, au fost discuţii despre măsuri noi pe ceea ce înseamnă zona de investiţii verzi în energie şi nu în ultimul rând, investiţii în domeniul de securitate”, a mai spus ministrul.

Câciu a precizat că la acest moment, Comisia lucrează la un set de măsuri şi este important de precizat că există înca un set de măsuri pentru ajutor companiilor afectate de criza din Ucraina.

„Un cadru temporar pentru ajutoarele de stat, un nou cadru temporar pentru ajutoare de stat şi ajutoare de minimis pentru statele membre, care să vină supliment faţă de cadrul actual care se încheie la 30 iunie 2023, să vină foarte direcţionat către companiile afectate de situaţia generată de acest conflict de la graniţa ţării noastre şi, nu în ultimul rând, finanţarea cheltuielilor şi cu refugiaţii, dar şi a logisticii aferente, astfel încât statele membre să poată să susţină financiar aceste costuri”, a mai spus Adrian Câciu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici