Guvernul va elabora o strategie de exploatare a resurselor de hidrocarburi

Hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) permite României să înceapă demersurile pentru exploatarea directă a resurselor de hidrocarburi din zona aflată până în prezent în dispută, iar Guvernul va elabora o strategie în vederea acestei exploatări, a anunţat, marţi, Executivul.

39 afișări
Imaginea articolului Guvernul va elabora o strategie de exploatare a resurselor de hidrocarburi

Guvernul va elabora o strategie de exploatare a resurselor de hidrocarburi (Imagine: Mediafax Foto)

Sursa citată aprecia că hotărârea CIJ recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României, în principal de exploatare a resurselor, pentru o suprafaţă de 9.700 km² de platou continental şi zonă economică exclusivă, adică 79,3 % din zona de peste 12000 km² aflată în dispută cu Ucraina şi pentru aproximativ 70% din resursele de hidrocarburi estimate a fi prezente în zonă.

"De asemenea, hotărârea permite României să înceapă demersurile pentru exploatarea directă a resurselor de hidrocarburi din zona în dispută care au fost alocate de CIJ României şi care până acum nu puteau fi exploatate. În aceste condiţii, Guvernul va elabora o strategie în vederea exploatării resurselor de hidrocarburi care au fost alocate României, în concordanţă cu interesul nostru naţional şi în vederea consolidării independenţei energetice a ţării", se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Executivul consideră că hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga va avea un impact pozitiv în plan bilateral şi regional, prin exemplul pe care îl oferă ca mod de soluţionare a diferendelor în regiunea extinsă a Mării Negre.

Premierul Emil Boc a mulţumit şi felicitat Ministerul Afacerilor Externe pentru modul profesionist şi responsabil în care a reprezentat şi apărat interesele României la Curtea Internaţională de Justiţie în procesul cu Ucraina privind delimitarea maritimă în Marea Neagră, considerând că soluţia Curţii Internaţionale de Justiţie este o decizie favorabilă României, care se constituie într-o reuşită importantă a diplomaţiei româneşti.

"În acelaşi timp, aceasta reprezintă un succes al aplicării dreptului internaţional, având în vedere faptul că decizia CIJ este finalul unei dispute complexe, care durează de mai bine de 40 de ani şi care nu a putut fi rezolvată prin nici un alt mijloc", a arătat şeful Executivului.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut, marţi, jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.

Zona care revine României conţine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol.

Spre comparaţie, România consumă anual 17 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia naţională de ţiţei, asigurată integral de Petrom, este de circa cinci milioane de tone pe an.

Citeşte şi:

Curtea de la Haga dă câştig de cauză României

Decizia de la Haga permite României să înceapă demersurile de exploatare

ANRM: Rezervele din Marea Neagră vor fi scoase la licitaţie

Diaconescu cere o abordare prudentă a problemei exploatării

Vezi aici principalele date ale procesului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici