Guvernul vrea suspendarea pensionării anticipate pentru medicii de la UPU şi SMURD până în 2023

  • Medicii de la UPU şi SMURD nu se vor mai putea pensiona înainte de 1 ianuarie 2023
  • Guvernul spune că pensionarea anticipată ar putea aduce riscuri pentru pacienţi
  • Preşedintele Federaţiei Naţionale Ambulanţa spune că cifrele din nota de fundamentare sunt mai mici în realitate
1032 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea suspendarea pensionării anticipate pentru medicii de la UPU şi SMURD până în 2023
Guvernul Cîţu pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea pensionărilor anticipate în Sistemul Naţional de Urgenţă. Medicii de la UPU, SMURD şi ambulanţierii nu se vor mai putea pensiona înainte de 1 ianuarie 2023.
 
Guvernul motivează decizia prin faptul că un procent mare din personalul de la urgenţă ar avea dreptul să se pensioneze în perioada următoare. Reprezentanţii personalului medical spun că decizia nu se justifică.
 
„În toată această perioadă chiar nu au fost probleme, solicitări, în aşa fel încât să blocheze sistemul cum a încercat să se menţioneze în nota de fundamentare a obligativităţii suspendării acestei legi. Sunt foarte puţini cei care chiar au probleme de sănătate şi pe care nu avem unde să- i folosim în alt loc de muncă corespunzător pregătirii şi atunci, ca să nu-i blocăm sau să-i ţinem neplătiţi, fără activitate în unitate, au posibilitatea să se retragă fără să fie penalizaţi”, spune Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Ambulanţa.
 
Motivarea trimisă la Consiliul Economic şi Social arată că 20% din personal se poate pensiona. Aproape jumătate dintre ambulanţieri şi peste 30% dintre medicii din unităţile de urgenţe s-ar putea pensiona în următorii 3 ani. Şi peste 34% dintre operatorii registratori de urgenţă ar putea să solicite pensionarea anticipată. Gheorghe Chiş spune, însă, că numerele din nota de fundamentare sunt mai mici în realitate.
 
„Faptul că s-a încercat şi se încearcă suspendarea acestei legi şi nu se recunoaşte acest drept pentru acest persoanal, pentru personalul din sistemul de urgenţă, crează o revoltă şi o nemulţumire pentru că aceste măsuri au fost luate din birou, nu din teren. Statisticile care au fost puse pe nota de fundamentare nu se bazează pe realitatea situaţiei”, adaugă Gheorghe Chiş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici