- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.12.2013, 11:05)
- Ioan Dornescu
Mănescu speră să intre în istorie cu un proiect de modernizare a porturilor dunărene
Ministrul Transporturilor afirmă că există mai multe proiecte care şi-ar dori să intre în istorie, iar unul dintre acestea, pe care speră să-l finalizeze în perioada mandatului, vizează modernizarea porturilor de pe Dunăre, care beneficiază de fonduri europene de 750 milioane euro.
Urmărește
522 afișări
Ramona Manescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Sunt foarte multe proiecte care mi-aş dori să intre în istorie, dar unul dintre ele, pe care sper să-l pot duce la bun sfârşit, este cel care se referă la coridorul Dunăre – Main – Rin, spre exemplu, şi proiectul integrat prin care nu numai că facem Dunărea navigabilă şi cu potenţial foarte mare din punct de vedere economic, dar putem să modernizăm toate porturile care sunt la Dunăre, să le modernizăm în sensul în care facem centre multimodale, intermodale, logistice", a declarat ministrul Transporturilor la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.
Ea a răspuns astfel unuia dintre moderatori, care a dorit să afle ce proiect ar putea "intra în istorie" finalizat de ea ca ministrul al Transporturilor.
"Proiectul acesta urmează să fie realizat din Connecting Europe Facility, avem alocat 750 milioane euro pentru acest proiect, este un proiect integrat, pentru că nu vorbim doar de căi navigabile, vorbim şi de refacerea porturilor şi centrele logistice care vor fi în porturi", a precizat ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Ministerul Transporturilor a anunţat în octombrie că are la dispoziţie 1,3 miliarde de euro, bani europeni, care vor fi utilizaţi pentru reabilitarea căii ferate Craiova-Calafat, investiţie de 400 milioane euro, şi pentru modernizarea celor 16 porturi dunărene şi maritime.
Mănescu a afirmat, răspunzând unor întrebări, că nu doreşte ca ministerul Transporturilor să cedeze portul Constanţa, care este un obiectiv strategic, de interes naţional, şi trebuie tratat ca atare.
"Eu nu vreau să dau portul şi domnul Mazăre (Radu Mazăre, primarul Constanţei, n.r.) ştie lucrul acesta, chiar dacă se supără pe mine, asta este. (...) Porturile au proiecte în derulare, pe fonduri europene, odată ce schimbi administratorul, se încheie contractul, pierzi fondurile europene, sunt proiecte care au fost finalizate dar nu a trecut perioada de graţie de 5 ani, deci orice modificare presupune returnarea fondurilor care au fost investite. Apoi, avem un proiect integrat, acesta de care vă spuneam, pe care vrem să-l începem în 2014. Ar fi fost pus în pericol, pentru că un proiect integrat trebuie gestionat într-un mod integrat şi nu fărâmiţat în mii de bucăţele, care mai apoi nu ştim cine şi cum le administrează şi le gestionează", a spus ministrul.
Premierul Victor Ponta a declarat la mijlocul lunii noiembrie că discuţia finală privind descentralizarea porturilor va avea loc în USL, el subliniind că procesul de descentralizare nu are în vedere marile porturi, ci pe cele mici, care nu au trafic, activitate economică şi nici resurse financiare
La 8 noiembrie, premierul a afirmat, referindu-se la descentralizarea Portului Constanţa, că se va proceda ca în cazul marilor porturi europene, prin listare la bursă, Guvernul şi autoritatea locală urmând să deţină participaţii minoritare.
Întrebat dacă Portul Constanţa va trece la Primăria Constanţa, Ponta a precizat: "Portul Constanţa, pentru că este un loc atât de important pentru România, pentru toată Europa, pentru ceea ce vrem să facem, noua Cale a mătăsii, cred că trebuie să îmbine autoritate locală, autoritate centrală şi investitori privaţi".
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţinea, în 18 septembrie, că autorităţile locale ar putea primi încă 15% din acţiunile pe care statul le deţine la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, urmând ca alte 15% din acţiuni să fie listate pe Bursă.
În toamna anului trecut, primarul Constanţei anunţase că cele 60 de procente deţinute de Guvern la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa vor fi împărţite între Primăria Constanţa, Primăria Năvodari, Primăria Mangalia şi Consiliul Judeţean Constanţa.
În prezent, statul deţine 60% din acţiunile APMC, 20% Fondul Proprietatea şi 20% Consiliul Local Municipal Constanţa.
Pe de altă parte, Mănescu a afirmat că anul viitor ministerul va cheltui 675 milioane euro din bani UE, dar din bugetul pe 2014 al instituţiei pe care o conduce procentul alocat investiţiilor este foarte redus, fiind destinat doar cofinanţărilor proiectelor europene.
"Investiţiile sunt exact cele pe care le putem susţine ca şi cofinanţare pentru fondurile europene, deci nu putem să avem alte investiţii de la bugetul de stat. (…) Bugetul României în momentul de faţă, ţinând cont şi de limitările impuse, şi de acordul cu FMI, şi de toate limitările economice care sunt impuse, nu ne putem duce peste cofinanţări în momentul de faţă. Cofinanţările acestea sunt şi ele tot investiţii", a mai spus ministrul Transporturilor.
Cei mai mulţi bani pentru investiţii vor fi alocaţi anul viitor modernizăii infrastructurii feroviare, potrivit lui Mănescu.
Citește pe alephnews.ro: Ana Dumbravă a câștigat al treilea titlu consecutiv de „Cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume”
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum s-au schimbat întâlnirile în era digitalizării? Claudia Pușcaru, psiholog de cuplu: „Oamenii nu mai depun efort pentru o relație”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe