Programul de garantare a creditelor pentru locuinţe depinde de cum va fi aplicat şi de bănci

Garantarea creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe, în limită maximă de 60.000 euro, ar putea impulsiona piaţa imobiliară şi a construcţiilor, dar rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul şi de reacţia băncilor, afirmă agenţii imobiliari, dezvoltatorii şi firmele din construcţii.

24 afișări
Imaginea articolului Programul de garantare a creditelor pentru locuinţe depinde de cum va fi aplicat şi de bănci

Programul de garantare a creditelor pentru locuinţe depinde de cum va fi aplicat şi de bănci

"Pentru ca măsura să aibă succes va trebui ca băncile să-şi flexibilizeze politica de acordare a creditelor. Trebuie văzut ce opinii vor exprima băncile comerciale relativ la această propunere. Chiar dacă Guvernul acordă garanţii de rambursare a creditelor, băncile nu vor să se încurce cu execuţiile de garantare, ci să-şi asigure un flux constant de capital pe perioada creditului acordat", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, Radu Zilişteanu, consultant imobiliar.

El a menţionat că problema la achiziţia de locuinţe nu este reprezentată de garanţii, ci de veniturile solicitantului.

Guvernul a anunţat miercuri un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro, finanţarea totală asigurată ridicându-se la un miliard de euro.

Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, a apreciat la anunţul programului că facilitatea va conduce la deblocarea creditării, relansarea pieţei imobiliare şi a sectorului de construcţii.

"Măsura ar putea determina băncile să acorde mai uşor credite unor clienţi. Dar în condiţiile în care nivelul dobânzilor interbancare rămâne foarte înalt, iar ratingul ţării destul de scăzut, nu putem avea siguranţa că familiile vor fi capabile să se îndatoreze pe termen lung la acest cost", afirmă reprezentanţii Lafarge Ciment România.

Unii consultanţi imobiliari şi dezvoltatori cred că programul ar putea da un impuls pieţei rezidenţiale, aproape blocată în prezent, deşi nu au fost anunţate normele de aplicare.

"Este un lucru bun. Aşteptăm de mult o astfel de măsură. Nu ştiu exact ce se va întâmpla, pentru că nu ştiu care vor fi mecanismele de aplicare a programului. Doar anunţul referitor la acest program ne va ajuta în sensul că azi vom primi de 2-3 ori mai multe telefoane decât de obicei", a declarat Valentin Ilie, directorul executiv al companiei imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania.

În opinia sa, programul ar trebui să vizeze achiziţia de locuinţe cu un preţ de până la 60.000 de euro, iar reglementările de aplicare să fie simple şi sigure.

Marius Marin, vicepreşedintele asociaţiei producătorilor de BCA şi şeful operaţiunilor Macon şi Simcor, apreciază că anunţul este, la prima vedere, o veste bună, dar până la apariţia actului normativ rămâne doar o intenţie.

"Care sunt avantajele? Se reduc dobânzile? Trebuie să vedem în ce constă exact această facilitate", a spus Marin.

O opinie similară a avut şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii, Claudiu Georgescu.

"La teorie stăm bine. Vrem să vedem proiectul în practică. Sunt şi alte programe pornite, dar nu se simte efectul în piaţă", a afirmat Georgescu.

Reprezentanţii firmelor din domeniul imobiliar consideră însă că trebuie făcută o diferenţiere a sumei garantate în funcţie de solicitant şi de localitatea în care se află locuinţa.

"Cererea pentru locuinţe este în continuare foarte mare, dar cei mai mulţi au probleme cu finanţarea. Este o soluţie parţială pentru că nu rezolvă problemele tuturor categoriilor de persoane care au nevoie de o locuinţă. Garanţia trebuie stabilită gradual, în funcţie de nevoile celor care vor să cumpere locuinţa, şi să-i încurajeze pe cei care au nevoie mai stringentă de o casă", a declarat Raluca Oprescu, director de vânzări al ansamblurilor rezidenţiale Primăvara din Bucureşti, dezvoltate de firma Can Serv.

Şi Radu Zilişteanu afirmă că nivelul garanţiei ar trebui să fie diferit.

"Una este să iei un credit de 60.000 de euro în Bucureşti, cu care poţi să-ţi cumperi două camere în Berceni, şi alta în Turda, unde îţi permiţi patru camere cu aceşti bani", a adăugat consultantul imobiliar.

În opinia lui, chiar dacă "s-ar naşte" acest program, nu va influenţa decisiv piaţa, având în vedere numărul redus de tranzacţii care pot fi garantate.

"Cu un miliard de euro se pot garanta aproximativ 16.000 de credite, în timp ce la nivelul pieţei se încheie câteva sute de mii într-un an", a afirmat Zilişteanu.

În aceste condiţii, avantajată de această măsură ar urma să fie în special piaţa locuinţelor vechi, unde preţurile sunt apropiate de 60.000 de euro, consideră consultanţii imobiliari.

Preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii, Cristian Erbaşu, a apreciat că măsura ar putea genera efecte în piaţă, sesizabile către finalul anului, însă acestea nu vor fi "spectaculoase".

"Vor fi foarte puţini solicitanţi care vor putea îndeplini condiţiile. Este o veste bună doar pentru o parte din tineri", a spus Erbaşu.

Erbaşu este şi directorul general al firmei de construcţii SCC Erbaşu.

"Constructorii nu cred că se pot baza în mod special pe acest program, ci depind în principal de investiţiile şi proiectele de infrastructură", a adăugat Erbaşu.

(Material realizat de Cristina Cuncea, Ioan Dornescu; cristina.cuncea@mediafax.ro, ioan.dornescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici