Război comercial. Şeful comerţului american, mesaj din inima Europei: UE trebuie să se alăture eforturilor SUA împotriva exporturilor Chinei

Yanet Yellen a îndemnat UE să se alăture eforturilor SUA de a lua măsuri drastice împotriva exporturilor de tehnologie ecologică ale Beijingului, avertizând că o supraofertă de produse chinezeşti ieftine ar putea ameninţa supravieţuirea fabricilor din întreaga lume.

5637 afișări
Imaginea articolului Război comercial. Şeful comerţului american, mesaj din inima Europei: UE trebuie să se alăture eforturilor SUA împotriva exporturilor Chinei

Război comercial. Şeful comerţului american mesaj din inima Europei: UE trebuie să se alăture eforturilor SUA de împotriva exporturilor Chinei

SUA şi aliaţii săi occidentali trebuie să reacţioneze „într-un mod unit” la puterea de producţie în creştere a Chinei sau îşi vor pune în pericol propriile industrii, a declarat marţi secretarul Trezoreriei într-un discurs în Germania, relateaz FT.

Yellen a respins, de asemenea, criticile aliaţilor europeni potrivit cărora reducerile fiscale şi subvenţiile de amploare acordate de SUA pentru producţia ecologică reprezintă „o întoarcere spre protecţionismul american”.

Secretarul Trezoreriei a vorbit la doar o săptămână după ce Casa Albă a majorat puternic tarifele vamale pentru exporturile chinezeşti de tehnologii ecologice în SUA, într-o măsură de a proteja industria din state precum Pennsylvania şi Michigan, unde preşedintele Joe Biden şi republicanul Donald Trump vizează voturile muncitorilor pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Ea a declarat că majorarea tarifelor, care a inclus o cvadruplare a ratei pentru vehiculele electrice chinezeşti la 100%, au fost „paşi strategici şi direcţionaţi”.

Discursul lui Yellen de la Frankfurt, în faţa unei audienţe la care a participat şi ministrul german de finanţe Christian Lindner, are loc în contextul în care Europa caută un punct de mijloc pe fondul intensificării tensiunilor comerciale dintre Washington şi Beijing.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat deja că nu se va alătura SUA în impunerea de taxe, adăugând că Bruxelles-ul va avea o abordare diferită faţă de „tarifele generale” ale Washingtonului.

Vrem competiţie, vrem să facem comerţ împreună, dar vrem să fie corect şi să respecte regulile", a declarat ea pentru Financial Times marţi, înainte de declaraţiile lui Yellen.

Ca răspuns la anunţul lui Biden privind majorarea tarifelor vamale americane săptămâna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că mărcile occidentale sunt responsabile pentru „cel puţin 50% din importurile de vehicule electrice din China”. Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că este „o idee proastă să începem să demontăm comerţul global”.

Spre deosebire de Washington, Bruxelles, care exportă o proporţie mai mare de bunuri proprii în China, a încercat să abordeze valul de panouri solare, turbine eoliene şi vehicule electrice chinezeşti ieftine prin intermediul unor investigaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici