România a avut, în primele zece luni din 2009, al şaselea deficit comercial din UE

România a înregistrat un deficit comercial de 7,9 miliarde euro în primele zece luni ale anului trecut, al şaselea ca mărime din Uniunea Europeană, după una dintre cele mai abrupte scăderi ale importurilor dintre statele membre, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.

30 afișări
Imaginea articolului România a avut, în primele zece luni din 2009, al şaselea deficit comercial din UE

România a avut, în primele zece luni din 2009, al şaselea deficit comercial din UE

Astfel, după scăderea de 36% a importurilor în perioada ianuarie-octombrie, România se află pe locul al treilea în UE, la egalitate cu Estonia, în timp ce exporturile au avut una dintre cele mai reduse reduceri.

Pe fondul recesiunii, deficitul comercial s-a restrâns la 7,9 miliarde euro, de la 20,2 miliarde euro în perioada similară a lui 2008, odată cu scăderea importurilor de la 49,3 miliarde euro la 31,8 miliarde euro, respectiv declinul exporturilor de la 29,2 miliarde euro la 23,9 miliarde euro.

Ca de obicei, cel mai mare deficit comercial a fost înregistrat în perioada ianuarie-octombrie de Marea Britanie, unde importurile au depăşit exporturile cu 77,9 miliarde euro, iar cel mai mare excedent comercial, de peste 105 miliarde euro, a fost raportat de Germania.

Pentru luna noiembrie 2009, Eurostat estimează că balanţa comercială a UE a înregistrat un deficit de 5,8 miliarde euro, iar zona euro a avut un excedent comercial de 4,8 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici