România, cea mai mare creştere a costurilor salariale orare din UE în primul trimestru al anului

  • România a avut cea mai mare creştere a costurilor salariale orare din UE în T1/2024.
  • Costul salarial orar cu forţa de muncă a crescut cu 16,4% în România în T1 din 2024 faţă de aceeaşi perioadă din 2023.
  • La nivelul Uniunii Europene, creşterea a fost de 5,4% în aceeaşi perioadă, potrivit www.zf.ro.
Urmărește
408 afișări
Imaginea articolului România, cea mai mare creştere a costurilor salariale orare din UE în primul trimestru al anului

Imagine cu caracter ilustrativ

Costul cu forţa de muncă din România a înregistrat o creştere semnificativă în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023.

Conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică, creşterea procen­tuală a acestui indicator în T1 din 2024 faţă de T1 din 2023 a fost de 16,4%, cea mai mare creştere din Uniunea Europeană în această perioadă.

În spatele acestei creşteri a costului cu forţa de muncă stă decizia autorităţilor de a creşte salariul minim pe economie. În 2023, salariul minim pe economie a crescut de două ori, la începutul anului şi în luna octombrie, iar în 2024 a urmat o nouă creştere, una ale cărei efecte nu se văd încă.

Media creşterii la nivelul Uniunii Europene este de 5,4%, ceea ce arată un ritm de creştere moderat al costurilor cu forţa de muncă pe ansamblul blocului euro­pean.

De asemenea, statisticile europene arată o diversitate semnificativă între statele membre, reflectând diferen­ţele regionale în ceea ce priveşte economia, politicile salariale şi inflaţia.

Aşadar, ţările din Europa de Est şi Sud-Est, cum ar fi România, Bulgaria, Croaţia şi Polonia, au înregistrat cele mai mari creşteri ale costului cu forţa de muncă, toate depăşind pragul de 14%. Acest lucru poate reflecta o creştere rapidă a salariilor, presiuni inflaţioniste, dar şi o cerere mare de forţă de muncă în aceste regiuni, care au înregistrat şi o dezvoltare economică accelerată în ultimii ani.

Ţările din Europa Centrală şi de Vest, cum ar fi Austria, Germania şi Olanda, au avut creşteri moderate, între 5% şi 10%. Aceste economii, mai dezvoltate şi mai stabile, par să înregistreze o creştere mai temperată a costurilor cu forţa de muncă, în conformitate cu o piaţă a muncii deja matură şi cu o inflaţie mai controlată.

Ţările nordice şi vestice, cum ar fi Suedia, Finlanda, Italia, Franţa şi Danemarca, au raportat cele mai mici creşteri, sub 4%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie